Článek vznikl v rámci placené spolupráce: „Jaký je váš názor na upgrade PC pomocí disků a pamětí?“ To byla jedna z otázek, na které se zeptala svých čtenářů v ČR a SR herní média Indian-TV.cz a Sector.sk. Vznikl tak velmi zajímavý průzkum o upgrade, který podpořila i společnost Kingston. Podařilo se oslovit více než čtyři a půl tisíce respondentů a výsledky průzkumu můžeme dnes exkluzivně porovnat s daty z prodeje.

Pozitivní zprávou z průzkumu je, že drtivá většina čtenářů své počítače alespoň čas od času upgraduje (přes 80 % čtenářů Indian, až 89 % Sector), je zde ale obrovská skupina lidí (20 % v CZ a 11 % v SK), kteří upgrade nikdy nevyzkoušeli nebo rovnou preferují koupi nového PC.

PAMĚŤ RAM

Z průzkumu vyplývá, že až 2/3 čtenářů plánují upgrade RAM, přičemž cca 1/3 respondentů již zvažuje rovnou upgrade na DDR5. S aktuální velikostí své RAM je spokojeno 24,1 % čtenářů Sector a 12 % čtenářů Indian.

Co se týče aktuální kapacity, tak dominantní je podle průzkumu stále skupina uživatelů s 16 GB RAM (44,5 % Sector a 47,9 % Indian). Silná je však také skupina využívající 32 GB (34,4 % Indian a až 40,28 % čtenářů Sector). Větší paměť ve svém počítači má zhruba 6 % uživatelů a naopak menší paměť má stále skoro 10 % čtenářů.

Průzkum odhalil, že zhruba 65 % respondentů má v počítači DDR4 paměti (65,3 % Indian a 64,6 % Sector). Nové DDR5 už má podle tohoto průzkumu 19,3 % čtenářů Sector a 14,8 % čtenářů Indian. Zajímavý je i fakt, že 11 % čtenářů Sector a až 13 % čtenářů Indian stále ještě používá DDR3 paměť a tedy zjevně trochu starší počítače.

PEVNÉ DISKY A SSD

Co se týče úložišť, jako systémový (hlavní) disk v počítači má NVMe SSD 62,9 % čtenářů Sector a 55,9 % čtenářů Indian. Klasický mechanický pevný disk používá stále téměř 10 % čtenářů a SATA SSD zhruba 30 % čtenářů.

Na systém jsou u respondentů používány stále disky s menší kapacitou (méně než 1TB nebo 1TB využívá až 85,6 % čtenářů Indian a 86,5 % čtenářů Sector). 2TB úložiště má 13,5 % čtenářů Indian a 12 % čtenářů Sector. Větší disk (4TB a více) používá jako systémový méně než 1 % respondentů).

Rozšíření disku (upgrade) plánuje více než 65 % respondentů, přičemž cca 14 % z nich plánuje také upgrade na NVMu SSD. S aktuální kapacitou svého systémového disku je spokojena zhruba třetina všech respondentů.

TRENDY PODLE PRODEJŮ V ČECHÁCH A NA SLOVENSKU

Jelikož je Kingston největším dodavatelem SSD a RAM na našem trhu, data o jejich meziročních prodejích v ČR a SR tak odrážejí aktuální trendy a chování kupujících při nákupu SSD disků a paměťových modulů. Tyto dva trhy je bohužel velice obtížné rozdělit, protože mnohé distribuční kanály jsou vzájemně úzce propojeny. Podstatná část zboží z českých velkoskladů končí u koncových zákazníků na Slovensku a naopak.

SSD DISKY: NVME DISKY JIŽ PORÁŽEJÍ V PRODEJI SATA SSD

Ještě v roce 2022 v prodejích SSD disků dominovaly SATA SSD s masivním 65 % podílem vůči 35 % podílu NVMe disků. Zlom nastal v roce 2023, kdy se poprvé prodalo výrazně víc NVMe (v číslech je to 64 % NVMe oproti 36 % SATA SSD). Tento fakt koresponduje také s výše zmiňovaným průzkumem, kde má NVMe SSD jako hlavní (systémový) disk v počítači již cca 60 % čtenářů.

Tento trend tedy kopíruje chování trhu a podle prvních dat, která máme k dispozici, je v roce 2024 zatím poměr prodaných NVMu vůči SATA SSD 70:30, což v letošním roce naznačuje jasnou nadvládu výkonnějších NVMe. Je to pochopitelné, protože cenový rozdíl mezi těmito disky je minimální (u těch nejlevnějších je to jen 1-2 €), ale rozdíly ve výkonu jsou obrovské, a proto, pokud je to možné, zákazníci raději upřednostní výkonnější NVMe disky.

*Zdroj: Podíl na prodejích SSD podle počtu prodaných kusů SSD Kingston v ČR a SR.

Jak ukazují první data z roku 2024, dominance větších úložišť bude pokračovat na úkor těch menších. Generujeme stále více dat a při relativně malých cenových rozdílech nemá význam dávat ani do relativně levných tzn. „kancelářských“ počítačů ty nejmenší disky, protože doslova „za pár mincí navíc“ získáte nejen více než dvojnásobek úložného prostoru, ale často i disky s výrazně vyššími rychlostmi, což se projeví také na celkovém výkonu. V roce 2024 se ukazuje kapacita 1TB stále jako dostatečná pro většinu zákazníků a jejich aplikace, ale roste již zájem o 2TB a větší úložiště.

Kdybychom se podívali na vývoj cen (pomůckou mohou být srovnávače jako Heureka), cena disků začala prudce klesat koncem roku 2022 a na dlouhou dobu se ustálila téměř až na polovině původní ceny během celého roku 2023. Nejvýhodněji jste disky mohli koupit v dubnu 2023 a během letních měsíců. Poslední větší pokles cen byl zaznamenán v prosinci 2023, kdy se daly využít různé vánoční akce. Od ledna 2024 začaly ceny opět stoupat a zdá se, že tento trend bude pokračovat i v dalších měsících. Pokud jste tedy váhali s koupí nového SSD, neodkládejte to a pořiďte si disk co nejdříve, protože jej později pravděpodobně koupíte už jen dráž!

DRAM: DDR5 A 32 GB NA VZESTUPU, JENŽE ZÁKAZNÍCI SE NEDÍVAJÍ NA RYCHLOST

Prodeje pamětí dokazují stálou dominanci DDR4 technologie a zdánlivě pomalejší nástup DDR5. Ceny paměťových modulů v roce 2023 v České republice a na Slovensku klesly na historické minimum, takže se mnoho uživatelů rozhodlo místo výměny za nové ještě raději upgradovat své starší počítače. První prodeje v 2024 naznačují, že technologie DDR5 postupně nabírá na síle.

*Zdroj: Podíl na prodejích podle počtu prodaných kusů SSD Kingston v ČR a SR.

Co se týče kapacity prodávaných modulů, zájem je stále zejména o 2× 8GB a 2× 16GB moduly, tedy soupravy s celkovou kapacitou 16 a 32 GB. Rostoucí zájem zaznamenáváme zejména u 32GB kapacity, která se stává novým standardem. Kapacitu 64GB vyhledávají převážně herní nadšenci pro plynulejší běh her.

Důležitý je i fakt, že aktuálně se nejvíce prodávají DDR5 paměti s rychlostí 4800 až 6000 MT/s. Prodej rychlejších pamětí tvoří jen nepatrný zlomek z celkového počtu. Kingston předpokládá, že se situace již brzy změní a do popředí se dostanou právě výkonnější paměťové moduly. Kdybychom totiž porovnali např. 6000 a 8000 MT/s modul, tak zde jde o nárůst výkonu zhruba o 30 % a stále jsou otevřeny i možnosti přetaktování! Pomalejší moduly navíc mohou být překážkou při příštím upgrade (omezovaly by rychlost výkonnějších modulů).

*Zdroj: Podíl na prodejích podle počtu prodaných kusů SSD Kingston v ČR a SR.

Jak sami vidíte, průzkumy realizované na portálech Indian-TV.cz a Sector.sk se shodují s chováním nakupujících a potvrzují tak aktuální trendy při výběru a koupi SSD disků a pamětí. Pokud potřebujete zvýšit výkon vašeho počítače, upgrade pamětí a disku je určitě správná cesta – s relativně menší investicí lze snadno navýšit celkový výkon PC. Samozřejmě nárůstu výkonu výrazně pomůže také výměna grafické karty, příp. přetaktování.

V našem průzkumu zatím nefigurují DDR5 moduly s kapacitou 24 a 48 GB, které na náš trh vstoupily teprve před pár měsíci. Zákazníci se s nimi stále seznamují a aktuální prodeje jsou zatím minimální. Kingston však věří v jejich zářivou budoucnost, neboť nabízejí velmi zajímavou kapacitu 48/96 GB, což je o 50 % paměti více, než kdybyste použili tradiční 16, 32 a 64 GB moduly. Větší kapacita RAM bude klíčová také pro aplikace umělé inteligence a budoucí aplikace, včetně očekávaného nového Windows 12.

#KingstonIsWithYou