S Federální obchodní komisí (zkráceně FTC) si Microsoft užil své při schvalování akvizice Activisionu Blizzard. Navzdory dokončení akvizice se americký úřad odvolal a bedlivě sleduje kroky společnosti. Nově upozorňuje na hromadné propouštění v herní divizi technologického gigantu. To má být v rozporu s tím, jak Microsoft plánoval řídit divizi Xboxu po koupi vydavatele Call of Duty, Diabla, World of Warcraftu nebo Candy Crush.

Akvizice Activisionu Blizzard za 68,7 miliardy dolarů (celková částka byla 75,4 miliardy dolarů) byla dokončena v říjnu loňského roku. Letos v lednu začalo propouštění 1900 zaměstnanců z divizí Xboxu, Bethesdy a Activisionu Blizzard. To představuje zhruba 8 % z 22 000 zaměstnanců herní divize.

Podle FTC je tohle jednání v rozporu, protože Microsoft před soudem tvrdil, že obě společnosti budou fungovat nezávislé, bude podporovat práva zaměstnanců, dbát na jejich blaho a nebude propouštět. Ovšem ve zprávě zaměstnancům Phil Spencer jako vedoucí Xboxu oznámil restrukturalizaci a optimalizaci celé divize po identifikaci oblastí, kde se pozice překrývají, stanovení priorit a vytyčení nejlepších příležitostí k růstu.

„Zrušení tisíců pracovních míst podkovává schopnost FTC nařídit účinnou nápravu, pokud by probíhající správní řízení vyústilo v rozhodnutí, že akvizice Activisionu společností Microsoftu porušila oddíl 7 Claytonova zákona,“ uvedla FTC. Jde o zákon, který má zamezit monopolu a zakazuje fúze a akvizice omezující soutěž.

Microsoft neupřesnil, jakých týmů se propuštění týká. Později se objevily informace o velkých škrtech v týmu, který má na starost krabicové verze her Xbox, stejně tak v oddělení zákaznické podpory Activisionu Blizzard. O práci mělo přijít velké množství komunitních manažérů napříč celou společností.

Propouštění se dotklo studií Activisionu Blizzard jako Infinity Ward (minus 30 % lidí), Sledgehammer Games (šéf testerů měl přijít o celý svůj tým, celkem minus více než 25 % lidí), High Moon Studios (minus 10 %), Beenox nebo Toys for Bob. Poslední jmenovaný tým má na starost Crashe (naposledy Crash Team Rumble a pomoc s Call of Duty: Modern Warfare 3). Podle nejnovějších zpráv se měl rozloučit s 86 zaměstnanci a byly zavřeny jeho kanceláře. Zbytek vývojářů má pracovat ze svých domovů.