Po akvizici Activisionu Blizzard za téměř 69 miliard dolarů oznámil Microsoft propuštění 1 900 lidí napříč svými videoherními divizemi, včetně Bethesdy. Odchází dokonce i Mike Ybbara, prezident Blizzard Entertainment. Z Blizzardu odchází rovněž senior viceprezident Allan Adham. Zdá se, že oba rezignovali na své posty.

Nedávno hodnota Microsoftu přesáhla 3 biliony dolarů, což se podařilo předtím pouze Applu. Za první čtvrtletí roku 2024 zaznamenal Microsoft tržby 57 miliard dolarů. Před dnešním propouštěním Microsoft zaměstnával 22 000 lidí zaměřených na vývoj her. Dnes tedy obdrželo výpověď zhruba 8 procent pracovní síly.

Phil Spencer, šéf herní divize Microsoftu, ve zprávě zaměstnancům, kterou získal americký server IGN, uvedl, že se pro letošní rok zavázali ke sladění strategie a vyvážené struktury nákladů na podporu všech jejich rostoucích aktivit.

„V rámci tohoto procesu jsme přijali bolestivé rozhodnutí snížit počet zaměstnanců v herním sektoru o přibližně 1 900 pozic z celkového počtu 22 000 lidí v našem týmu. Společně s vedením herního týmu jsme odhodláni provést tento proces co nejpromyšleněji. Lidé, kterých se toto snížení přímo týká, sehráli důležitou roli v úspěchu týmů Activision Blizzard, ZeniMax a Xbox a měli by být hrdí na vše, čeho zde dosáhli. Jsme jim vděční za kreativitu, vášeň a nasazení, které přinesli našim hrám, hráčům a kolegům,“ uvedl Spencer.

Všem dotčeným poskytne Microsoft plnou podporu, včetně odstupného v souladu s místními pracovněprávními předpisy.

„Pokud jde o budoucnost, budeme i nadále investovat do oblastí, které povedou k růstu našeho podnikání a podpoří naši strategii přinášet více her více hráčům po celém světě. Přestože je to pro náš tým obtížné období, věřím jako vždy ve vaši schopnost vytvářet a rozvíjet hry, příběhy a světy, které hráče spojují,“ dodal Spencer.

V současné době nevíme, jaký vliv propouštění bude mít na připravované projekty. Potvrzeno je pouze zrušení survivalu od Blizzardu, který nesl kódové označení projekt Odyssey. Vývoj vedl bývalý šéf Far Cry Dan Hay, jenž koncem roku 2021 po více než deseti letech opustil Ubisoft a přidal se právě k Blizzardu. Část vývojářů má být přesunuta k jednomu z několika nových slibných projektů, které má Blizzard na začátku vývoje.

„Dnešní kroky se týkají více týmů ve společnosti Blizzard, včetně vývojových týmů, organizací sdílených služeb a firemních funkcí,“ uvedl Matt Booty, šéf herních studií Microsoftu. „V rámci tohoto zaměření Blizzard ruší vývoj svého survival projekt a část lidí, kteří na něm pracují, přesune k jednomu z několika nových slibných projektů, které má Blizzard v rané fázi vývoje.“

Mike Ybbara se loučí

„Chtěl bych poděkovat všem, kterých se dnešní situace dotkla, za jejich významný přínos jejich týmům, Blizzardu a hráčům. Dnešní den je neuvěřitelně těžký a moje energie a podpora se bude soustředit na všechny úžasné lidi, kterých se to týká – v žádném případě to neodráží vaši úžasnou práci. Pokud mohu jakkoli pomoci, kontaktovat, doporučit atd. kontaktujte mě prosím prostřednictvím DM.

Komunitě Blizzardu: Rád bych také všem oznámil, že dnes je můj poslední den v Blizzardu. Bylo mi absolutní ctí vést Blizzard po neuvěřitelnou dobu a být součástí týmu, který jej formuje do budoucna. Po více než 20 letech strávených v Microsoftu a s akvizicí Activision Blizzard za zády je čas, abych se (znovu) stal největším fanouškem Blizzardu zvenčí.

Děkuji úžasnému týmu Blizzardu. Slovy nelze vyjádřit, co k vám všem cítím. Jste úžasní. Dělejte i nadále úžasné věci a při každém svém rozhodnutí dávejte vždy přednost Blizzardu a hráčům.

Všem, kterých se dnešní zpráva dotkla – jsem tu vždy pro vás a chápu, jak těžké dnešní zprávy jsou. Mé srdce je s každým z vás,“ napsal Mike Ybbara na sociální sítě.