Každá hra má své nasrané hráče, a ne vždy je příjemné takového dostat do týmu. Když vám začne nadávat váš spoluhráč, tak většina to bere jako ubohost a dotyčný je spíše terčem výsměchu. Ovšem ne každý to takto bere, a ne pro každého je to příjemné. Spousta vývojářů u svých her začala tento problém řešit, jako například Riot Games, tam to bylo u League of Legends už natolik vyhrocené, že spousta hráčů hru nehrála už jen kvůli samotné komunitě. Tehdy Riot zavedl možnost permanentního banu za jakékoliv slovní napadení ostatních hráčů, pouze s jedním varováním. A jak se zdá, zafungovalo to úžasně. LoLko nebylo rozhodně jedinou hrou, co se potýkala s takovýmto problémem. Jedním z dalších titulů je Dota 2. V té existuje systém reportů, ovšem na ten nikdy nebyl brán takový důraz a hráči si z nahlášení nic nedělali.

To se ovšem mění. Vývojáři Valve se s tím rozhodli něco udělat, aby posílili komunitu. Nově na systém reportů začali klást vetší důraz. Výsledkem je, že padly první bany, dokonce i ty maximální na 19 let, které může Valve dát. Společnost si nově bude dávat pozor hlavně na chování hráčů, ale také na smurfing a na zneužívání fronty pro určitou roli. Dle slov vývojářů nyní tráví více času nad rozvojem tohoto systému a věří, že je to ta správná cesta k tomu, aby se Dota 2 stala lepší hrou.

Nové kroky Valve pro lepší Dotu 2 se setkaly s pozitivním ohlasem. Není se čemu divit, nikdo toxické hráče ve svém týmu nechce. Ovšem ozývají se i hráči, co tak nadšení nejsou, jedná se právě o ty hráče, co již nějaký ten ban vlastní. Ti na Redditu sklidili jen výsměch poctivých hráčů a vzkazují jim, že 19 let je pro ně málo.

Dota se stala v posledních pár letech jednou z nejvíc toxic her co trh vůbec nabízí, a tak jde od vývojářů rozhodně o krok správným směrem

Obří výhodou u Doty je dobrá ochrana proti smurfingu, jelikož když zadáte své telefonní číslo, tak vás to automaticky přiřazuje do hry jen s ostatními hráči, co učinili totéž, takže jestli dostanete ban na jednom čísle, tak znovu už si ho nepřidáte.  

Jaká další hra by podle vás potřebovala zvýšit přísnost ochrany proti toxic hráčům?