Indian společně s dalšími českými a slovenskými médii obdržel hru na recenzi teprve dnes v dopoledních hodinách. Zahraniční kolegové ale mají od Electronic Arts kompletní servis a mohli si akční adventuru ze světa Hvězdných válek zahrát v předstihu a dnes ráno vynést svůj verdikt. Ten jde ruku v ruce s dojmy z preview verze z minulého měsíce, kdy novináři byli překvapeni a označovali titul za nejlepší z universa Star Wars za posledních deset let. Současně se nebáli o něm mluvit jako o černém koni letošního roku.

PC verze Star Wars Jedi: Fallen Order si v recenzích drží v průměru 90 procent, Xbox One verze má 85 procent a PlayStation 4 verze 83 procent. Zahraniční novináři oceňují rafinovaný a náročný bojový systém, který vyžaduje moudrý přístup k soubojům podobě jako v sérii Dark Souls od FromSoftware. Současně píšou o dobře vyvážené obtížnosti, které by prospělo, kdyby kontrolní body byly blíže u sebe, aby střety s nepřítelem nebyly občas frustrující.

Líbí se jim také kvalitní zpracování, zajímavý příběh i různorodé prostředí jednotlivých planet, v nichž není lineární hratelnost. Dobře jsou na tom i postavy. Ty jsou často zajímavé. Bohužel hodnocení na některých portálech sráží technické problémy související s kamerou, která si občas dělá, co chce, a poklesem frekvence snímků za sekundu. Tyto nedostatky ale nebrání tomu, aby i ta nejpřísnější média označila Star Wars Jedi: Fallen Order za nejlepší Star Wars titul od doby, kdy licenci na Hvězdné války má EA.

„Stejně jako to, co udělal Arkham Asylum s hrami s Batmanem, tak i Star Wars Jedi: Fallen Order nastavuje nový standard pro Star Wars. Nejen, že je to skvělá Star Wars hra, je to také nejlepší hra roku,“ dodává v recenzi Johnny Hurricane pro Gamers Heroes s hodnocením 100/100.

„Star Wars Jedi: Fallen Order je absolutní mistrovské dílo. Dobře dávkované, napsané a vytvořené, zatím nejlepší hra od Respawnu,“ přidává se Ron Burke z GamingTrendu s hodnocením 95/100.

Americké IGN s hodnocením 9/10 píše o fantastické akční adventuře pro jednoho hráče. GameInformer udělil 8,8/10 a napsal, že množství detailů v každé oblasti je neuvěřitelné, ale současně dochází občas k problémům s texturami.

USGamer mluví o přiblížení k nejlepší akční hře roku, ale nedostatečné tempo a řada technických chyb srazila hru na 3,5/5. I přesto jde o významný krok pro celou značku od dob, co ji převzala EA. Britský Eurogamer si zase všimnul repetetivnosti.

Já doufám, že úspěch Star Wars Jedi: Fallen Order ukáže společnosti Electronic Arts, že má smysl vydávat příběhové hry čistě pro jednoho hráče. A že Respawn dostane více prostoru, který si rozhodně zaslouží. Už dnes mnozí novináři píšou, že se Respawn stal jedním z nejlepších studií na světě.

Star Wars Jedi: Fallen Order vyšlo dnes na PC, PlayStation 4 a Xbox One. PC verze se prodává nejen na Originu, ale také na Steamu.