Sérii Metro máme rádi, ale obzvlášť při hraní Metra Exodus z roku 2019 nám připadalo zvláštní, že je hlavní hrdina Arťom němý a že v rozhovorech s ostatními postavami na nic nereaguje. Chystaný VR spin-off Metro Awakening ale půjde jinou cestou, což nově potvrdily záběry z hraní verze pro PlayStation VR2, které zveřejnila společnost Sony.

V přibližně šestiminutovém videu je několikrát slyšet, že hlavní hrdina Serdar, ze kterého se v průběhu hry stane dobře známý Chán, mluví. Alespoň sám k sobě. Odpůrci němých protagonistů by si tudíž tentokrát měli přijít na své, zatímco fanoušci předchozích titulů ze série Metro mohou očekávat dobře známé kulisy i množství povědomých zbraní a mutantů. Takže pokud trpíte arachnofobií, Metru Awakening se raději vyhněte, i když menší pavouky bude tentokrát možné vlastnoručně rozmáčknout mezi prsty.

Video, které má v první řadě nalákat hráče k předobjednávce novinky od studia Vertigo Games, tak nabízí pohled i na některé zajímavé interakce a způsoby využití předností virtuální reality. Funkci inventáře kupříkladu plní batoh, který si musíte sundat, abyste si z něj mohli vzít výbušniny a další užitečné předměty. V jádru ale hra očividně nabídne klasickou kombinaci přestřelek a plížení, při němž občas není od věci vzít do ruky nějaký předmět a zahodit ho ve snaze odlákat pozornost nepřátel.

Jsme každopádně zvědaví, jestli se mluvícím protagonistou a dalšími odlišnostmi nechají inspirovat vývojáři ze 4A Games, kteří aktuálně připravují další plnohodnotné herní Metro pro PC a konzole. Je možné, že za všechno může prostý fakt, že Chána už dobře známe z předchozích her, v nichž nám vykecával díru do hlavy. A tak by bylo divné, kdyby o několik let dříve neřekl ani slovo. Ale třeba byly ty stížnosti, že Arťom mlčí každou chvíli o něčem jiném, tak časté, že způsobily změnu napříč celou sérií.

Pokud si předobjednáte Deluxe edici hry ve verzi pro SteamVR a PlayStation VR 2, bude pro vás Metro Awakening k dispozici od 5. listopadu/novembra 2024. Ostatní si budou muset počkat na 7. listopadu/novembra. Od tohoto data bude hra k dispozici také ve verzi pro Meta Quest 2, Meta Quest 3 a Viveport.