Zní to jako malá E3. V úterý 21. 2. 2023 do Bruselu dorazí zástupci významných videoherních společností a zúčastní se slyšení před evropským regulačním orgánem. Projednávat se bude akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft za rekordních 68,7 miliardy dolarů.

Na uzavřeném slyšení za Microsoft má vystoupit generální ředitel Brad Smith a Phil Spencer (šéf herní divize). Activision Blizzard bude zastupovat generální ředitel Bobby Kotick a hlasem Sony Interactive Entertainment bude prezident a generální ředitel Jim Ryan.

Podle agentury MLex tuhle čtveřici doplní zástupci Googlu, Nvidie, Electronic Arts a Valve, stejně tak úředníci Evropské unie, zástupci Evropské federace herních vývojářů a možná i delegáti dalších zainteresovaných společností.

Na slyšení se Microsoft s Activisionem Blizzard postaví proti týmu komise a bude se je snažit přesvědčit, že spojení nebude mít negativní dopad na trh.

OBAVY MÁ SONY, GOOGLE I NVIDIE

Podle britského Úřadu pro hospodářskou soutěž a trhy podává námitky nejen Sony, ale také další konkurenti. CMA oslovila šest společností a tři vyjádřily své obavy. Bohužel nevíme, o koho jde.

Nicméně, jedna označila Call of Duty za hnací sílu při rozhodování o koupi konzole a domnívá se, že vytvoření konkurenta pro Call of Duty by stálo ještě více peněz než vývoj samotné hry. Tohle je pravděpodobně Sony.

Někdo upozorňuje na kroky Xboxu po spojení s Bethesdou, kdy je Starfield exkluzivitou ekosystému Microsoftu. Domnívá se, že podobné kroky u Activisionu Blizzard by poškodily spotřebitele. Jiní uvádějí, že konzolové exkluzivity jsou zcela běžné.

Na začátku tohoto roku jsme informovali, že obavy o stav trhu a hospořářské soutěže má Google i Nvidie. Dozvěděla se to agentura Bloomberg od důvěryhodných zdrojů. Díky tomu víme, že Google a Nvidia podporují klíčové tvrzení americké Federální obchodní komise, že by Microsoft akvizicí Activisionu Blizzard mohl získat velkou výhodu na trzích mobilních her, cloudu a předplatného.

Bloomberg také poznamenal, že Nvidia se akvizici striktně nebrání. Místo toho zdůrazňuje potřebu rovného a otevřeného přístupu k herním titulům. Firmě jde nejspíš o to, aby hry Microsoftu a Activisionu Blizzard mohly být podporovány v cloudové službě GeForce Now.