Rok 2023 výrazně poznamenalo propouštění ve videoherním průmyslu. Bohužel práci nemají vývojáři a úředníci jistou ani v tom letošním. Společnost Unity, která stojí za stejnojmenným enginem, v rámci restartu oznámila už čtvrtou vlnu propuštění. Propuštěno bude 1800 zaměstnanců, což představuje téměř 25 % všech lidí ve firmě.

V loňském roce Unity zaměstnávalo více než 7 000 lidí. Pak začalo propouštěn a za posledních 12 měsíců o práci přišlo 1165 lidí. Další následují v těchto dnech. Unity má problém zpeněžit svůj bezplatný engine. Navíc loni kontroverze kolem plánů účtovat vývojářům poplatky za každou instalaci hry přiměly autory přejít na jiné enginy. Kvůli tomu odstoupil generální ředitel John Riccitiello.

Doufejme, že další měsíce budou klidnější. Jen v roce 2023 o práci ve videoherním průmyslu přišlo více než 10 000 lidí. Letos už propouštění oznámily čtyři firmy. Kromě Unity ještě Archiact, Bossa Studios a Slipgate Iron Works. Tvůrci Surgeon Simulatoru a I Am Bread z Bossa Studios se už koncem prosince rozloučili s 19 lidmi.