Veteráni z BioWare, kde vytvářeli Mass Effect nebo Dragon Age, si plní sny při vniku ambiciózního akčního RPG titulu Exodus. Prostřednictvím minuty a půl dlouhého videa nám sci-fi dobrodružství poodkrývají.

Filmový trailer se zaměřil na bizarní stvoření zvaná Mara Yama. Jde o lovce myslí a emocí, kteří terorizují lidstvo v nejodlehlejších koutech vesmíru. Tahle rasa nemá domovskou planetu. Místo toho její druhy plují vesmírem v ohromně velkých citadelách a když spatří jakýkoli izolovaný cíl, zhostí se jeho vzpomínek. Tenhle proces je popisován jako intenzivní psychické mučení. Oběti mají velmi malou pravděpodobnost, že dokážou utéct. Pokud se to někomu podaří, budou mít nadosmrti strach.

Připadá mi, že vývojáři ze studia Archetype Entertainment, které založili James Ohlen a Chad Robertson, uznávaná jména v oblasti produkce RPG her, jako jsou Dragon Age: Origins a Mass Effect, chtějí vzbudit dojem, že Mara Yama budou děsivější než Reapeři z Mass Effectu. Inspirací pro ně jsou díla kanadského scenáristy Davida Cronenberga, autora filmů Zločiny budoucnosti, Moucha či Videodrome.

Videem nás v roli C. C. Orleva provází americký herec Matthew McConaughey, kterého můžete znát zejména z filmu Insterstellar. Exodus se odehrává ve 23. století. Lidstvo bylo nuceno opustit umírají Zemi a hledat útočiště v hvězdokupě Omega Centauri. To je dle tvůrců starobylá a neobvyklá nepřátelská galaxie, kterou si lidstvo vybralo ze specifických důvodů. Tady je lidstvo podřadným druhem. Hráč je součástí Travelerů (Cestovatelů), kteří cestují po galaxii a kradou zbraně a technologie od Celestialů (Nebeských), mocných bytostí a nepřátel lidstva. Velkou roli mají hrát volby a důsledky.

Studio Archetype Entertainment bylo založeno v roce 2019 pod Wizards of the Coast. Mateřskou společností je Hasbro, které spravuje Dungeons & Dragons a Magic: The Gathering.

Exodus je ve vývoji pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S.