Polské studio Fool's Theory, v němž vzniklo solidní izometrické RPG Seven: The Days Long Gone z roku 2017, je v poslední době spojováno hlavně s oznámením příprav remaku originálního Zaklínače od CD Projektu RED. Už nějakou dobu ale víme, že chystá také projekt s pracovním označením Vitriol, který pro změnu vzniká ve spolupráci se společností 11 bit studios. A nyní se na něj můžeme konečně podívat v plné parádě.

Tvůrci z Fool's Theory a 11 bit studios oficiálně odhalili singleplayerové, příběhové RPG s netradičním názvem The Thaumaturge, jež hráče zavede do Varšavy na začátku 20. století. Polská metropole v roce 1905, která vzniká s využitím enginu Unreal 5, má konkrétně nabídnout kulturně pestré prostředí, v němž nebude nouze o záhadné síly a morálně nejednoznačné volby, s jejichž následky se musíte vypořádat.

The Thaumaturge láká také na prvky vývoje postavy, mechaniky vyšetřování a unikátní pojetí tahových soubojů. Nejen během nich budou mít zjevně vliv jedinci zvaní Thaumaturgové, kteří dokážou zkrotit zvláštní, nadpřirozené bytosti známé jako Salutory. Ty je možné použít nejen pro boj, ale také pro manipulaci s náladami a náklonností jiných lidí. Pouze někdo, kdo je Thaumaturge, může vnímat úplnou podobu a povahu Salutorů, přičemž schopnost ovlivnit ostatní výrazně zlepšuje možnosti ovlivnění okolí.

I vaše postava bude Thaumaturge, a tak budete moci při boji likvidovat nepřátele nejen s použitím lidských útoků a schopností, ale také psychických úderů, které mají na svědomí Salutoři. To také znamená, že i vy budete moci ovlivňovat nálady dalších postav, aby dělaly to, co chcete. Stejně tak dostanete možnost zkrotit nebezpečnou sílu Salutorů a využít jejich unikátní schopnosti nejen během boje, ale také při zkoumání herního světa.

Jak se zdá, svět The Thaumaturge bude podobně temný a depresivní jako zasazení Seven: The Days Long Gone. Zdejší Varšava trpí pod nadvládou ruského carského režimu a obývají ji různorodí lidé s odlišnými pohledy a vírami. V ulicích tak potkáte ruské vojáky, židovské obchodníky, polské měšťany a další jedince různého původu. Tvůrci dokonce lákají na Varšavu jako na živou metropoli, v níž se můžete účastnit dechberoucího večírku v lepší společnosti, jen aby vás vzápětí okradli v temné uličce čtvrti Praga. Takže ano, vypadá to, že by mohlo dojít i na nějakou tu českou stopu. S určitostí ale dojde na přítomnost historických postav, jež mají mít svou úlohu v herním příběhu.

Zatím bohužel nevíme, kdy The Thaumaturge vyjde. Aktuálně je ale podle všeho hra ve vývoji jen ve verzi pro PC, která bude k dispozici přes Steam, GOG.com i Epic Games Store. A jestli chcete vidět, jak titul vypadá v akci, stačí proklikat minihru na speciální stránce tvůrců a chvíli se dívat. Nutno ale podotknout, že ačkoliv je Seven oficiálně k dostání českými titulky, v tomto případě česká lokalizace zatím nebyla oznámena.