Koncem minulého roku ruský YouTuber Anton Logvinov prohlásil, že PlayStation 4 exkluzivita Horizon Zero Dawn vyjde v únoru/februáru 2020 na počítače. Informace obletěla svět, ale nikdo ji nedával takovou váhu. Až do dnešního dne. Logvinov měl nejspíš pravdu. Známý novinář Jason Schreier z Kotaku sepsal článek. V něm tvrdí, že se od tří důvěryhodných zdrojů, které jsou obeznámeny s plány společnosti Sony, dozvěděl to stejné. Firma má skutečně chystat PC verzi Horizon Zero Dawn. Únorové vydání ale Schreier nezmínil.

Dobře informovaný novinář zdůrazňuje, že jde o bezprecedentní krok ze strany Sony, jenž signalizuje budoucnost. V té má společnost vydávat hry i pro jiné platformy. Můžeme tak očekávat více PS4 her pro PC.

„Bude to první velká exkluzivní hra od vývojářů Sony, která vyjde na počítače. Death Stranding, který vyšel na PS4 v listopadu minulého roku a letos vyjde na PC, byl financován a vydán Sony, ale byl vyvinut nezávislým studiem Kojima Productions (PC verzi vydá společnost 505 Games). Francouzské studio Quantic Dream je také nezávislé a loni vydalo PC verze svých her Heavy Rain, Beyond: Two Souls a Detroit: Become Human bez Sony,“ objasňuje situaci Schreier.

Studio Guerrilla Games, které Horizon Zero Dawn vytvořilo, koupila Sony v roce 2005. Zajímavé je, že Horizon Zero Dawn i Death Stranding běží na stejném enginu. Současně jde o šanci ukázat možnosti technologie na PC, na PS4 je Decima engine limitován a frekvence snímků za sekundu je uzamčena na 30.

Pokud jsou informace správné. Čeká Sony významný krok. Společnost od uvedení prvního PlayStationu na trh (rok 1994) téměř každou svou hru měla exkluzivně pro svou platformu. Výjimku tvoří mobilní hry a multiplayerové onlinovky, například EverQuest na PC. Strategií Sony vždy bylo podporovat svou platformu - nepočítáme PC verze PS4 her v PlayStation Now. Očekává se, že stejnou podporu dostane i PS5, ale časem by se i exkluzivity této konzole mohly podívat na PC.

Analytik Mat Piscatella před časem zdůraznil, že budoucnost videoher spočívá v ekosystémech, nikoli v platformách. Největší konkurence Sony, společnost Microsoft kráčí stejnou cestou a své hry už několik let vydává nejen na Xbox, ale také PC. I když v případě Microsoftu jsou hry v den vydání dostupné na obou platformách (plus v předplatném Xbox Game Pass). To u Sony v současné době očekávat nemůžeme.

Vydat Horizon Zero Dawn na PC můžeme z pohledu Sony brát jako šikovnou strategii. Je více než jistý vývoj druhého dílu. Sony tak může nyní vydat PC verzi prvního dílu a přemluvit některé hráče, aby si koupili PlayStation 5 (dostupný koncem roku 2020) a zahráli si Horizon Zero Dawn 2 hned v den vydání. Až tedy dorazí na pulty obchodů.

„Zahraj si za Aloy, mladou lovkyni, která pátrá po svém osudu mezi zbytky pradávné minulosti.  Aloy se v jejím kmeni všichni stranili už od narození. Musela se tak naučit využívat svou obratnost, chytrost a přesnou střelbu, aby v nekompromisní divočině dokázala lovit stroje a bránit se proti ostatním kmenům,“ dočteme se v oficiálním popisku titulu Horizon Zero Dawn.

Pro Horizon Zero Dawn vyšlo i rozšíření The Frozen Wilds, které zavedlo Aloy do zmrzlého světa, místa zvaného The Cut, aby prověřila děsivou skutečnost.