Společnosti Kalypso Media a The Dust přicházejí s detailnějšími informacemi a prvním trailerem ze společného projektu The Inquisitor. Jedná se o temnou akční adventuru zasazenou do drsného středověkého světa vycházejícího z fantasy románů polského spisovatele Jaceka Piekara o inkvizitorovi Mordimeru Madderdinovi.

V tomhle světě Ježíš nezemřel, nýbrž se ho po ukřižování zmocnil vztek a vydal se na cestu pomsty proti všem nevěřícím. Uplynou staletí, křesťanství se v tomto světě vyvinulo úplně jinak a je založeno na pomstě, a ne na mučednictví se vzkříšením a odpuštěním. Víru v krví nasáklé církvi brutálně prosazuje armáda fanatických inkvizitorů. Vy se stanete jedním z nich. Vaším úkolem je vyhledávat hříšníky a kacíře a trestat je.

Jako Mordimer Madderdin jste vyslán do města Konigstein, které je sužováno řadou hříchů. Přitom narazíte na stále větší temné záhady z jiné říše a vaše víra bude podrobena zkoušce. Řešit budete různé případy a zločiny těch, kteří se provinili proti víře. Rozhodovat budete o osudech těch, které soudíte.

Vývojáři lákají na mnohonásobně se větvící příběhové volby, které prověří vaši morálku. Sami si máte zvolit cestu a rozhodnout se, jakým inkvizitorem budete – zda inkvizitorem soucitu, nebo odplaty – a jakou stopu nakonec v tomto světě zanecháte.

V neposlední řadě dojde také na boj s mečem. Některé případy vyžadují použití hrubé síly. To vše zní lákavě, jen škoda, že grafika připomíná spíše hru o dvě generace dozadu. Tak snad hratelnost, příběh a celkový pocit ze hry bude lepší. Vyjde na konci roku 2023 pro PC, Xbox Series X/S a PlayStation 5.

Knižní sága má pět dílů, v polském originálu je najdete pod názvem Ja inkwizytor, zatímco v češtině se jmenují Služebník Boží, V očích Boha, Šarlat a sníh, Rozsévači hrůzy a Ovce a vlci.