Electronic Arts odmítla vývoj The Sims 5. Místo nového dílu upřednostnila další podporu The Sims 4. Simulace života od studia Maxis, která vyšla poprvé už před 10 lety, je nadále populární a má aktivní komunitu. EA hovoří o více než 80 milionech hráčích. Ti by po deseti letech museli zahodit vše, co v The Sims 4 prožili, co si koupili a začít od začátku.

Místo úplně nového dílu se tak vývojáři rozhodli vylepšovat The Sims 4, které je v základu zdarma na PC a konzolích, a přinést nová rozšíření a nový obsah ve formě placených dodatečných balíčcích a bezplatných aktualizacích. Komunita se může těšit na „velké opravy a vzrušující aktualizace základní hry“. Na říjen je v plánu rozšiřující balíček Life & Death (Život a smrt). Další novinkou je prodej Creator Kitů založených na uživatelském obsahu vytvořeném hráči. Tvůrci budou za svou práci, kterou EA prodá, odměněni. Takto chce EA podporovat svou kreativní a vášnivou komunitu.

Viceprezidentka a generální manažerka The Sims, Kate Gorman, novou cestu komentovala tak, že nebudou nahrazovat předchozí hru jako to bylo dříve, ale doplňovat své universum. Tím narážela na nové zážitky. Jedním z nich je Project Rene. Ten má představovat jakousi novou kapitolu série s multiplayerovým režimem. Dříve si fanoušci a média nesprávně mysleli, že Project Rene je The Sims 5. Bylo to z důvodu toho, že Project Rene byl v říjnu 2022 popisován jako nová generace The Sims.

Jednou už jsme tady multiplayerové Simíky měli, v roce 2002 byla spuštěna neúspěšná hra The Sims Online. Z té se měli v EA hodně poučit a v budoucnu chtějí, aby hráči zažili The Sims různými způsoby na různých platformách. Jenom tak dokážou zajmout všechny generace hráčů. Na podzim 2024 proběhne malý playtest projektu Rene. V něm hráči prozkoumají multiplayerový zážitek, ve kterém se setkají s přáteli a dalšími hráči ve sdíleném světě. Zájemci se mohou hlásit tady.

Tohle všechno nazývá Kate Gorman jako začátek velké cesty. Takovou první fází. Její součástí je také dříve ohlášený film The Sims v režii Kate Herro (natočila seriál Loki). Ten vzniká ve spolupráci s Amazon MGM Studos a společností LuckyChap, za kterou stojí hvězda Barbie Margot Robbie. Filmová adaptace má do kin přenést autentický zážitek z The Sims. Ve snímku má ožít spousta klasických zážitků.

Připomeňme, že EA nedávno odpadla jedna konkurence. Paradox pod vedením bývalého šéfa The Sims letos zrušil vývoj Life by You. Na druhou stranu přichází InZOI od jihokorejského Kraftonu (majitel PUBG Corporation). Tenhle simulátor života zaujal zejména komplexním editorem postav.