Po více než roce napětí si můžeme udělat představu o tom, jak bude vypadat psychologická sci-fi adventura The Alters zaměřena na přežití a budování základny. Polské 11 bit studios, které uspělo s hrami This War of Mine a Frostpunk, v gameplay traileru předvádí svůj nový projekt. Je dosti netradiční.

V první gameplay záběrech vystupují alternativní verze hlavního hrdiny. Obyčejný dělník Jan po katastrofě zůstane na nehostinné planetě sám. Nemá schopnosti, ani dostatek rukou, aby dokázal mobilní těžební základnu řídil. Jedinou možností je využít záhadný stroj, který mu umožní replikovat sebe sama. Jedině tak může vyhrát závod s časem, protože planeta se obrací k mohutnému slunci, což má za následek prudký nárůst úrovně radiace.

V případě této hry nejde ale o obyčejné klony. Jsou to alteři. Osobnost každého z nich je utvářena různými životními cestami Jana. Tedy tím, jaký by Jan mohl být, kdyby se kdysi rozhodl jinak. Naneštěstí si Jan plně neuvědomuje důležitost tohoto rozhodnutí. „Alternativní verze Jana mají vlastní různorodé životní cesty, jsou si podobné a zároveň odlišné. Budování vztahů mezi jednotlivými Jany bude klíčové pro jejich společné přežití. Během procesu alterace si ostatní Janové vybírají odlišné cesty, získávají odlišné sady dovedností. Ty se stanou neocenitelnými nejen pro údržbu neustále se pohybující mobilní základny, ale také pro úkoly jako je vaření, výroba nástrojů pro průzkum povrchu a shromažďování základních zdrojů,“ uvádějí autoři.

To ostatně vidíme i v dnešním videu. Jeden Jan dokáže opravit loď, zatímco další si vybral cestu vědy. A ano, vy si ve speciálním stromu života vyberete, kterého altera zrovna chcete stvořit. Nikdy ale nebudete dopředu úplně vědět, co vás čeká. Když například přivedete k životu altera horníka, tak ten v Janově hornické časové linii přišel o ruku při nehodě. Nyní ale ruku má a špatně se s tím vyrovnává. Dokonce trpí bolestmi jak kdyby právě přišel o ruku. Jeho vztek roste a když si tohle nepohlídáte, může se vzbouřit a odmítnout pracovat.

Jindy naopak nemusíte vědět, co daného altera přesně trápí. V takovém případě se o slovo hlásí detektivní prvek, kdy bude nutné pátrat hlouběji, abyste zjistili, co přesně to je. Ve všech případech to vypadá, že bude nutné s altery mluvit a řešit s nimi jejich problémy, pochybnosti atd. Přece jen jsou to vnímající bytosti s vlastními emocemi a problémy, cíli a někdy i existenciálními pochybnostmi o svém účelu.

Navzdory jejich rozdílům je jejich společným cílem útěk, což odráží Janovo odhodlání přežít. Této zajímavé posádce budete dávat každodenní pracovní úkoly, řídit základnu a podnikat nebezpečná dobrodružství, abyste získali různé zdroje. Jindy bude zase nutné zastavit základnu před lávovou řekou a hledat alternativní cestu krajinou. Snad už v tu dobu budete mít potřebné znalosti a vybavení, abyste mohli čelit vrůstající radiaci.

Při vší té práci nesmíte zapomenout na únavu a potřebný odpočinek. Když to přeženete, budete muset jít spát. Vybrat si můžete, jak dlouho budete spát. S ohledem na to, že čas není nekonečný, bude nutné zvážit úplně vše a rozhodnout se, na co energii spotřebujete. My si tohle všechno budeme moci užít někdy v roce 2024, kdy The Alters vyjde na PC (Steam, Epic a GOG), Xbox Series X/S a PlayStation 5.