Od tvůrců akční RPG titulu The Outer Worlds, Pillars of Eternity, South Park: The Stick of Truth, Fallout: New Vegas nebo Alpha Protocol bychom čekali něco jiného. Přesto americké studio Obsidian Entertainment v doprovodu Microsoftu pracuje na netradičním survivalu Grounded.

Grounded byl představen koncem minulého roku a jde o survival akci, která má vyjít během jara letošního roku pro Xbox One a PC s Windows 10 v předběžném přístupu. Ve hře se zmenšíte na velikost mravence a budete hledat zásoby, vyrábět předměty a stavět základny v příměstské zahradě. Hrát budete moci samostatně, případně až se třemi dalšími hráči. Za cíl máte přežít v nebezpečném prostředí, které je plné hladového obřího hmyzu, včetně pavouků.

Pokud vás hra zaujala, tak nedávno vývojáři prezentovali první gameplay záběry na PAX East 2020 v Bostonu. Video má 15 minut a je doprovázeno komentářem, abychom se seznámili se základy hry. Vidíme shromažďování různých materiálů a čas od času setkání s mravenci nebo slunéčky sedmitečnými, proti nimž v některých případech musíme bojovat. K vidění je rovněž systém pro výrobu různých předmětů. Ten vypadá dost podobě jako v jiných survivalech.

Z odpovědí na otázky se od Obsidianu dozvídáme, že své dobrodružství začneme v zahradě zmenšeného človíčka a postupně se podíváme i na jiná místa. Zajímavou informací je skutečnost, že rostliny (tráva nebo houby) dorostou, abychom je znovu mohli využít jako zdroj užitečných materiálů. Potěšující je podpora cross-play, kdy si hráči budou moci zahrát spolu bez rozdílů platforem.

Grounded bude dostupný v Xbox Games Passu pro Xbox One i Microsoft Store, stejně tak na Steamu. Plná verze má vyjít v roce 2021.