Fanoušci Prison Architect 2 se zděsili. Společnost Paradox Interactive oznámila změnu vývojářů tohoto druhého dílu. Vývoj pokračování vězeňské budovatelské strategie/simulace už nepovede studio Double Eleven. Ke změně dochází ještě před vydáním hry.

Paradox Interactive a Double Eleven spolupracovali devět let, ještě v době prvního dílu Prison Architect, kdy Double Eleven vedli vývoj konzolových verzí a poté převzali podporu celé hry od Introversion Software, kteří prodali práva Paradoxu. Důvodem nejnovějšího rozchodu je neschopnost najít obchodní dohodu, která by vyhovovala oběma stranám.

Podle zástupců splnili Double Eleven své smluvní závazky, Prison Architect 2 získal certifikaci na všech platformách. Štafetu nyní převzalo brazilské studio Kokku, které musí hru dokončit (vyladit a opravit chyby, aby mohla vyjít) a následně se postarat o dodatečnou podporu. Kokku se na titulu podílí od podzimu loňského roku, kdy sloužili jako podpora a v posledních měsících mezi Double Eleven a Kokku probíhala diskuze o vizi Prison Architect 2. Vývojáři chtějí budoucnost hry tvořit společně s komunitou.

V Kokku se předtím podíleli na Horizon Forbidden West, sérii Sniper: Ghost Warrior a Call of Duty: Black Ops Cold War. Dle jejich oficiální stránky jde o největší herní studio v Brazílii.

Navzdory této změně nebylo oznámen odklad. Po posledním přesunu by měl Prison Architect 2 nadále vyjít 3. 9. letošního roku na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

Připomeňme, že v Paradoxu mají zdá se celkově problémy najít společnou řeč s partnerskými vývojáři. Stačí si vzpomenout na to, jak si studia jako horký brambor předávala Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2.