Před necelými dvěma měsíci nám Firefly Studios sdělilo smutnou zprávu, že z důvodů dopadu pandemie koronaviru jsou nuceni odložit svoji hru Stronghold: Warlords. Očekávané pokračování kultovní real-time strategie je tak v současné době naplánováno na začátek příštího roku. Naštěstí vývojáři neusínají na vavřínech a pravidelně své fanoušky informují o svém postupu, a i nadále představují novinky z jejich světa. Dnes se tak díky tomu můžeme podívat na zoubek jednotkám, které si ve slavné sérii odbudou svůj debut

Prvním z nich je bojovník ze stínů nindža. Třída tichých zabijáků není pro sérii nová, jelikož nájemného vraha asasína jsme mohli využít již ve Stronghold: Crusader, nindžové však mají přinést hráčům nové možnosti infiltrace. Nindža bude jednotka silně závislá na tom, aby zůstala neodhalena. Je přizpůsobena ke špionáži, ale také k “hit and run” způsobu boje. Na dálku dokáže vrhat šurikeny, nablízko zase využívá nečekaný útok ze zálohy, ke kterému se dokáže dostat díky neviditelnosti. Nejefektivnější jejich využití bude v malých oddílech, kde jsou schopni rychle odstranit několik silných nepřátelských jednotek.

Bojový mnich je rychlá a silná jednotka, ideální pro překvapivý útok. Má na sobě lehké brnění, proto je schopný rychlejšího pohybu a dobře tak odvádí pozornost obrněných jednotek. Pokud je obklíčen třemi nebo více jednotkami, roztočí se a začne poškozovat všechny jednotky v okolí a zároveň je začne odhazovat mimo dosah. Tato jednotka může být perfektní pro taktickou změnu v bitvě. 

Posledním jsou dva druhy kavalerie. První je silně vyzbrojená těžká jízda, do které bude potřeba investovat spoustu zdrojů. Za odměnu vám však do armády zamíří takový malý nezničitelný tank. Svojí speciální schopností dokáže dát nepřátelským jednotkám silné poškození a ty slabší rovnou pošle k zemi. Bude výbornou zbraní pro rozbíjení nepřátelských linií. Jejich příbuzní se nazývají pomocnou jízdou a na rozdíl od svých jízdních kolegů je jejich zbroj lehká a připravená pro snadnou manipulaci. Tím je naprosto ideální pro rozházení nepřátelské obrany, díky čemuž se silnější spolubojovníci dostanou do výhodnější pozice.

Vůbec poprvé vám Stronghold umožní najímat, cvičit a velet všem lordům napříč bitevním polem v podobě herních vojevůdců Warlords. Každý z vojevůdců pod vaším velením pomocí unikátních perků podporuje vaše strategické dovednosti a vylepšitelné schopnosti. „Nechte je pracovat v oblasti průmyslu, udržování hranic, výrobě zbraní, nebo spojte své síly a provádějte drtivé útoky. Každá kampaň, mise, šarvátka či bitva pro více hráčů nabídne novou skupinu vojevůdců a nové strategické mechaniky k objevení,“ uvádí tisková zpráva.

Na Stronghold Warlords se můžeme těšit 26. 1. 2021 na PC