Pokud ještě nejste unaveni z informací o PlayStationu 5, tak pro vás mám další zajímavosti. Ty opět pocházejí ze zaregistrovaných patentů a několika úniků. Při jejich sepisování si začínám říkat, zda při plnohodnotném představení nové konzole od Sony budeme něčím ohromeni. Takovou salvu si v dobách příprav na generaci PS4 a Xboxu One opravdu nepamatuji. Vy ano?

PS5 kompatibilní s hrami z PS1, PS2, PS3 i PS4

O zpětné kompatibilitě PlayStationu 5 se hovoří již dlouho. Sami zástupci Sony přiznali, že na kompatibilitě pracují a snaží se dosáhnout vytouženého výsledku. V případě her z PS4 nebude kompatibilita tak složitá, architektura konzole je de facto stejná, ale v případě starších systémů může docházet k problémům. Přesto se japonská společnost měla do tohoto nelehkého úkolu pustit, aby konkurenční Xbox ve zpětné kompatibilitě již neměl výhodu. Jak všichni dobře víme, na Xboxu One si můžeme zahrát vybrané hry z Xboxu 360 i prvního Xboxu.

Podle insidera s přezdívkou PSErebus (předčasně vyzradil datum vydání The Last of Us Part II) bude PlayStation 5 kompatibilní s drtivou většinou krabicových verzí her ze všech předchozích generací PlayStationu, tedy z PS4, PS3, PS2 i PS1. Podle jeho informací má mít téměř každý vývojář, který vytvořil komerční hru pro předešlé generace PlayStationu od roku 1994, možnost, aby jeho hra běžela na PS5.

Oficiální video Sony, zveřejněné k oslavě 500 milionů prodaných kusů konzolí PlayStation

Cena, datum vydání a startovní titul

Ještě před touto zprávou PSErebus sdílel dalšího zajímavost. Tvrdí, že PlayStation 5 vyjde 20. listopadu/novembra 2020 v Severní Americe a do konce roku v několika dalších zemích. Cena má být stejná jako u Xboxu Scarlett, očekává se 499 amerických dolarů (z kurzu 12 500 Kč, je ale nutné započítat DPH a další náklady), startovním titulem mají být závody Gran Turismo 7 - o sedmičce se mluví už několik let, takže by to nebylo velké překvapení. Osobně bych ale očekával jako první titul něco jiného, nějakou hru pro větší okruh hráčů. Přece jen, závody nehrajeme všichni.

Oficiálně se vše máme dozvědět 8. června/júna 2020 na E3 v Los Angeles, kde Sony údajně odhalí i vzhled konzole, konkrétní specifika a ukáže připravované hry. Konzole má údajně mít SSD disk o velikosti 2TB.

Gran Turismo Sport

Budou hráči vytvářet vlastní demoverze a posílat je svým kamarádům?

U současné generace konzolí se tak nějak zapomnělo na demoverze, což hráči čas od času připomenou v komentářích, když si povzdechnou, že v minulosti měla každá větší hra bezplatnou ukázku. Situace se může změnit. Podle patentu pracuje Sony na nové technologie, která hráčům dá do rukou speciální editor. Ten bude fungovat podobně jako video editor. Jen s tím rozdílem, že v editoru budete moci vystřihnout určitou část z vámi koupené hry a poslat ji svému příteli, aby si ji zahrál.

Z konceptu se zdá, že Sony chce hráčům umožnit demo upravit, kupříkladu přidat nějaký vzkaz (speciální zprávu), případně obrázek. Máme tak mít možnost vytvářet mini-hry v demoverzích. Na konci dema se pak má zobrazit možnost si plnou verzi hry koupit v PlayStation Store.

Patent byl zaregistrován 19. května/máje 2019 společností Sony Interactive Entertainment. Návrh Sony počítá i s možností sdílet uložené pozice mezi svými přáteli. Vše má fungovat na základě cloudu, což signalizuje využití služby PlayStation Now. Je ale také možné, že to nějakým způsobem zvládne sama PS5.

Zajímavé u tohoto patentu je, že Sony předložila hned několik konceptů. To má signalizovat, že o tomto neobvyklém řešení skutečně uvažuje. Pokud k němu dojde, je dost pravděpodobné, že tvůrci her budou mít možnost zablokovat určité úseky ve hře, které nepůjde vystřihnout pro demoverzi, stejné je to v případě natáčení záběrů rovnou z PS4.

Na závěr už jen dodám menší upozornění, jednotlivé společnosti si nechávají patentovat všelijaké nápady. Někdy je použijí, jindy z nich nic není. Tak uvidíme, zda zrovna tento zajímavý nápad spatří světlo světa.

Co oficiálně víme o PS5?

PlayStation 5 vyjde koncem roku 2020, pochlubí se novou verzí ovladače DualShock, která vás více ponoří do hry, rychlým SSD diskem, podporou ray tracingu (sledování paprsků v reálném čase) a blíže nespecifikovanou zpětnou kompatibilitou. Přečtěte si o PS5 více informací v našich dalších článcích: