Kandosii sa ka'rota, Vode An. Coruscanta a'den mhi, Vode An.“ Nic vám tenhle popěvek neříká? Pak jste nejspíš nehráli Star Wars: Republic Commando, jednu z klasických stříleček ze světa Star Wars, která vyšla na PC a první Xbox v roce 2005. Teď to ale budete moci napravit, protože hra, v níž se ujmete role velitele klonového komanda v éře Klonových válek, míří na PS4 a Switch, o čemž se již dříve spekulovalo. Díky zpětné kompatibilitě bude přitom verze pro PlayStation 4 hratelná i na PS5.

Republic Commando vyjde na další platformy 6. dubna/apríla 2021. Konverzi má na starosti studio Aspyr, které má již na kontě porty několika dalších klasických Star Wars her pro Switch a PS4, mezi něž patří Jedi Knight: Jedi Outcast a Jedi Academy nebo Episode 1 Racer. Na mobilní zařízení pak Aspyr přivedl legendární RPG Knights of the Old Republic a Knights of the Old Republic 2.

V tuto chvíli nemáme k dispozici příliš informací ohledně toho, zda se bude nový port v něčem lišit od původní hry, zatím tomu ale nic nenasvědčuje. Z rozhovoru s Mattem Fillbrandtem na oficiálním webu Star Wars je naopak cítit snaha přinést veteránům i nováčkům ten samý akční i taktický zážitek jako před 15 lety. Takže si neodpustíme jednu radu těm, kteří s Republic Commandem nikdy neměli tu čest - připravte se na to, že bitevní droidi nejsou takové třasořitky jako ve filmech nebo v seriálu Klonové války (The Clone Wars), kde se mimochodem objevila kanonická verze všech čtyř herních protagonistů. Ani zdaleka.