V oblasti sad stavebnice Lego, které jsou inspirované hrami ze světa Star Wars, můžeme tu a tam vidět zajímavé kroky. Hlavně z hlediska času. Ještě se dá pochopit, proč sada droida BD-1, která je inspirovaná akční adventurou Star Wars Jedi: Fallen Order z roku 2019, vyšla až v letos létě. Koneckonců už za několik měsíců dorazí plnohodnotné pokračování s názvem Star Wars Jedi: Survivor, takže kostičkovaný model BD-1 bude stále dost relevantní. Ale proč se třeba na začátku roku 2015 objevil balíček Shadow Trooperů z prvního dílu Star Wars: The Force Unleashed, když předloha vyšla už v roce 2008, tomu vážně nerozumíme. A nyní tu máme další takovou zvláštnost.

1. ledna/januára 2023 se na trhu objeví sada s názvem Bitevní balíček klonovaných vojáků z 501. legie, která zcela očividně vychází z multiplayeru střílečky Star Wars: Battlefront 2 z roku 2017. Stavebnice bude tudíž k dispozici pět let po vydání herní předlohy a téměř dva roky po ukončení obsahové podpory. A ne, protože oficiálně vychází až příští rok, nečtete právě vánoční reklamu. Ačkoliv je pravda, že na některých trzích už se dá zjevně sehnat v určitém předstihu.

Na první pohled se každopádně jedná o sadu, která by mohla být inspirovaná pouze filmem Star Wars: Klony útočí (2002) nebo o něco novějším animovaným seriálem Star Wars: Klonové války. Tomu nasvědčuje například poměrně generický design děla, které je součástí sady, nebo symbol na krabici oslavující 20 let existence éry Klonových válek. Jenomže vojáci, kteří jsou součástí balení, přímo vycházejí z herních tříd Battlefrontu 2.

Veteráni střílečky od DICE a EA si pravděpodobně všimnou, že se neshodují jen názvy tříd - Heavy, Officer a Specialist - a s přimhouřeným okem zbraně, ale také helmy, jež přesně odpovídají výstroji klonovaných vojáků, kteří běhají ve hře. Tedy pokud zapomeneme na naštěstí nepříliš dlouhé období předcházející uvědomění tvůrců, že Officeři by asi neměli na bojišti pobíhat jen v uniformách a s čepicemi. Tedy že by také měli mít k dispozici kompletní zbroj.

Není to přitom poprvé, co došlo na vydání stavebnice Lego inspirované Battlefrontem 2 od DICE. Na začátku roku 2019 vyšel už bitevní balíček jednotky Inferno, ten je ale inspirován spíše singleplayerovou kampaní a doprovodnou knihou Star Wars: Battlefront 2: Inferno Squad od Christie Golden. V minulosti se pak svých LEGO sad dočkaly také hry Star Wars: Battlefront z roku 2015 nebo Star Wars: The Old Republic a samozřejmě existují také stavebnice, které mají spojitost s letos vydaným titulem LEGO Star Wars: The Skywalker Saga.

V každém případě se zdá, že tvůrci nejslavnější stavebnice jsou i v souvislosti s předalekou galaxií stále schopní nacházet inspiraci ve světě videoher, takže už se těšíme na to, s čím přijdou příště. Máme takový pocit, že nejen Star Wars Jedi: Survivor, ale i Star Wars Eclipse, Star Wars: Hunters, Star Wars od Ubisoftu nebo remake Star Wars: Knights of the Old Republic mohou nabídnout víc než dost inspirace.