Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) se v rámci podrobnějšího prošetřování akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft otevřel veřejnosti a umožní každému, včetně zástupců veřejnosti, aby se vyjádřil a sdělil svůj názor na obchod za téměř 70 miliard dolarů.

Spojení Activisionu Blizzard s Microsoftem a rodinou Xboxu začali ve Spojeném království zkoumat v červenci letošního roku. Před měsícem se úřad rozhodl pro druhou fázi vyšetřování, „neboť informace, které má úřad v současné době k dispozici, naznačují nebo mohou naznačovat, že spojení by mohlo vést k podstatnému narušení hospodářské soutěže na trhu nebo trzích ve Spojeném království“. Nejvíce se mluví o exkluzivitě Call of Duty pro ekosystém Xboxu.

Microsoft označil obavy CMA za nemístné a obvinil úřad, že přijímá stížnosti Sony bez odpovídající úrovně kritického přezkoumání. Americký gigant do světa vyslal signál, že akvizice je prospěšná pro všechny, včetně hráčů a vývojářů. Také vzkázal, že kvůli tomuto obchodu rozhodně Sony s PlayStationem nezkrachuje.

„Pokud se budeme domnívat, že by fúze mohla mít negativní dopad na hospodářskou soutěž, začneme také uvažovat o možných řešeních těchto obav,“ dodal řídící orgán. Názory veřejnosti budou sbírány do 28. 10. 2022.