Zástupcům Microsoftu dochází trpělivost, kritizují rozhodnutí britského regulačního orgánu pro hospodářskou soutěž (CMA) detailněji prošetřit navrhovanou akvizici Activisionu Blizzard.

CMA se obává, že dohoda by mohla poškodit PlayStation a další služby předplatného her, pokud by Microsoft obsah Activision Blizzard měl exkluzivně pro své platformy. Také se obává, že Microsoft by mohl využít značky Activisionu Blizzard k tomu, aby konkuroval v oblasti streamování her firmám jako je Nvidia a Amazon. Více jsme psali zde.

Microsoft označil obavy CMA za nemístné a obvinil úřad, že přijímá stížnosti Sony bez odpovídající úrovně kritického přezkoumání. Dle Microsoftu nejsou tyto nepodložené teorie o škodě dostatečným důvodem pro druhou fázi prošetřování akvizice.

Microsoft se odvolává na vedoucí postavení Sony na konzolovém trhu a uvádí, že počet instalací konzolí PlayStation dosahuje 150 milionů oproti 63,7 milionu Xboxu. Americká společnost poukazuje také na jednání Sony, včetně zdražování konzole bez obav ze ztráty tržního podílu. Také upozorňuje na nedávné akvizice firem Bungie a Haven.

Zajímavé je tohle číslo. Podle Microsoftu bylo v roce 2021 více než 280 exkluzivních titulů prvních a třetích stran na PlayStationu, což je téměř pětkrát více než na Xboxu.

Závěrem Microsoft uvádí, že Sony značně zveličuje význam Call of Duty.

„I když Sony nemusí vítat silnější konkurenci, je schopna se jí přizpůsobit a konkurovat. Hráči budou mít ze zvýšené konkurence a výběru nakonec prospěch,“ dodává Microsoft s tím, že chtěl spustit předplatné Game Pass na konzolích PlayStation, ale Sony si to nepřála.

Microsoft uvádí, že Sony chrání své příjmy z prodeje nově vydaných her, místo toho, aby hráčům nabídla možnost přístupu k nim prostřednictvím vlastního předplatného PlayStation Plus.

Nedávno akvizici Activision Blizzard společností Microsoft schválili v Brazílii. Místní úřad uvedl, že rozhodl v zájmu zákazníka.