Nové modely konzolí nejsou žádnou novinkou. Nejprve bylo běžné přinést na trh menší model stávající konzole. U PlayStationu 4 a Xboxu One jsme se ale dočkali také výkonnějších verzích, PS4 Pro a Xboxu One X. Microsoft na tuhle strategii navázal už u vydání nové generace a zákazníkům dal na výběr mezi levnějším a méně výkonným Xboxem Series S bez Blu-ray mechaniky a výkonnějším Xboxem Series X. V Sony zase vsadili na PlayStation 5 s mechanikou a levnější model bez mechaniky.

DVAKRÁT VÝKONNĚJŠÍ PS5 PRO?

Jak tohle bude pokračovat? Čerstvé neoficiální zprávy uvádějí, že japonská korporace chystá PlayStation 5 Pro, vyjít má na konci roku 2023 nebo někdy v roce 2024. Konzole má být dvakrát výkonnější než základní verze a navržena speciálně pro co nejlepší zážitek z virtuální reality, tedy z PlayStation VR2. Také se mluví o 2,5x vyšším výkonu při používání ray tracingu, respektive, vývojáři by měli možnost využívat speciální efekty, odlesky a nasvícení 2,5x více než nyní u standardní modelu PS5.

Sony u PS5 Pro údajně překvapí využitím pokročilé rekonstrukční techniky. Přitom nemá jít o AMD FidelityFX Super Resolution 2.0, ale o vlastní technologii pro lepší frekvenci snímků za sekundu, aniž by trpěla kvalita a obraz hry.

Co se procesoru týče, zmiňuje se nový 5nm procesor od společnosti TSMC, jenž využívá Zen 4 jádra a je určen pro vysoce výkonné výpočty. Jiný zdroj YouTube kanálu RedGamingTech ovšem mluví o 4nm procesoru od TSMC. Ten má být i v M2 SoCu od Apple.

YouTube kanál RedGamingTech vychází z informací od svých zdrojů a záhadných prototypech, které měly být dodány do Spojených států amerických. Sony měla do Oaklandu v Kalifornii poslat tisíce devkitů. Podle serveru TweakTown jde pravděpodobně o upravené modely devkitů PS5 určené pro tvůrce her.

Dříve se spekulovalo o PlayStationu 5 Pro s možností hrát hry v rozlišení 8K. Ještě jednou upozorním, že vše to jsou pouze spekulace, je nutné je brát s náležitou rezervou.

POZADU NECHCE ZŮSTAT ANI MICROSOFT

Je více než jasné, že ani v Microsoftu si neužívají dovolenou a potichoučku pracují na další konzoli. Byla to právě americká společnost, která v listopadu 2020 uvedla na trh hned dva modely konzole Xbox Series. Tím se rozhodla jít strategií podobnou spíše počítačům, případně chytrým mobilním telefonům. Neoficiální prodejní čísla nasvědčují tomu, že tenhle tah se vyplatil. I když v tom může hrát roli velký nedostatek PS5.

Shpeshal Nick, jenž je spolehlivým insiderem ze stáje Microsoftu, potvrdil, že nový hardware Xboxu existuje a sám ho viděl. Dle původních plánů by se měl objevit ještě letos, vše ale bude záležet na tom, jak se vyvine současná situace, zejména ta politická.

O novém hardwaru Xboxu se už dříve spekulovalo. Zmiňovala se virtuální realita a zařízení určené pro streamování. Shpeshal Nick detaily neřekl, jen prohlásil, že to uživatele překvapí. Má to být něco jiného, než na co jsme zvyklí. To může naznačovat dříve zmiňovanou „krabičku“, kterou připojíte k televizi a budete si užívat hraní her skrz Xbox Cloud Gaming a předplatné Xbox Game Pass Ultimate.

S takovým zařízením by Microsoft měl šanci zasáhnout další lidi, kteří nechtějí utrácet za herní konzoli, ale chtějí si zahrát nové hry.