Kalifornské studio PixelOpus po kreativních hrách Entwined a Concrete Genie už další nepřidá. Společnost Sony se rozhodla po devíti letech studio zavřít. Přitom od roku 2019 pracovalo na neoznámeném projektu pro PlayStation 5 ve spolupráci se Sony Pictures Animations.

Vypadá to, že nepředstavený titul byl zrušen. Vyplývá to z vyjádření vedoucího designéra Marka Vernona, jenž se k PixelOpus přidal teprve letos v lednu. On i další doufají, že budou moci v budoucnu opět spolupracovat.

„V PlayStation Studios pravidelně vyhodnocujeme portfolio a stav projektů, abychom zajistili, že splňují krátkodobé i dlouhodobé strategické cíle organizace. V rámci nedávného procesu přezkoumání bylo rozhodnuto k 2. 6. 2023 zavřít studio PixelOpus,“ komentovala rozhodnutí Sony pro IGN.

Studio PixelOpus založila Sony v roce 2014 v kalifornském městě San Mateo jako podporu pro mladé vývojáře z místních univerzit. Malý tým vedl kreativní ředitel a veterán Dominic Robilliard, jenž se zaměřoval na tvorbu her s osobitým stylem. V roce 2014 pro PS4, PS3 a PS Vita vytvořili rytmický titul Entwined a v roce 2019 zajímavou akční adventuru Concrete Genie pro PS4.

Mnozí berou zavření studia PixelOpus jako signál, že se Sony bude soustředit pouze na blockbustery a vynechá malé jedinečné projekty.