Všude se mluví a píše o Xboxu Series X, Microsoft se toho skutečně nebojí a prezentuje jedny detaily za druhými, zatímco japonská Sony trpělivě vyčkává v koutě a dosud nám nabídla akorát prezentaci hardwaru zaměřenou na vývojáře a představila nový ovladač pojmenovaný DualSense. To se ale brzy změní, generální ředitel Sony potvrdil, že brzy ukážou hry pro PlayStation 5.

Kenichiro Yoshida, generální ředitel Sony, odpovídal na otázku firemní strategie a prohlásil, že brzy oznámí silný/atraktivní line-up her pro PS5. Yoshida mluvil v množném čísle, což jde ruku v ruce s nedávným spekulaci, které zmiňovaly prezentaci PS5 na začátku června. Otázkou je, zda se dočkáme i designu konzole. Je možné, že Sony nejprve představí hry a samotnou konzoli až později. Nebo vše najednou?

„Vydání PlayStationu 5, naplánované na konec tohoto kalendářního roku, přinese ještě více pohlcující herní zážitky. Vyšší rychlost, vylepšené smyslové vnímání prostřednictvím naše revolučního ovladače a 3D zvuky se spojí do nového zážitku,“ uvedl Yoshida s tím, že hry vytváří jejich studia i partnerské týmy.

Než nám Sony ukáže hry, podívejte se na nedávné technologické demo Unreal Enginu 5, které běželo v reálném čase na PlayStationu 5.

Co se first-party her týče, tak je více než jisté, že je ve vývoji pokračování God of War, Days Gone, Horizon Zero Dawn, Gran Turismo a Spider-Man. Dále Bluepoint Games (autoři Shadow of the Colossus) pracují na návratu slavné PlayStation značky prostřednictvím remaku/remasteru. Dost lidí si myslí, že by to mohlo být Demons Souls, ale v úvahu přichází i trilogie Resistance. Osobně očekávám ještě nové dobrodružství Ratchet and Clank, případně dalšího Knacka.