Sony Interactive Entertainment čelí hromadné žalobě spotřebitelů. Společnost je obviňována z provozování monopolu tím, že umožňuje nákup digitálních her pouze prostřednictvím svého online obchodu.

PlayStation Store se stal jediným místem, kde si hráči mohou zakoupit digitální verze her poté, co Sony před dvěma lety přestala povolovat prodejcům třetích stran prodej kódů ke stažení. Tyto kódy bylo možné aktivovat přímo na PS Store.

Žaloba se podle agentury Bloomberg opírá o to, že spotřebitelé mohou za digitální verze her pro PlayStation 5 a PlayStation 4 v PlayStation Store utratit až o 175 % více než za nákup fyzické kopie. Jinými slovy, digitální kopie her na PS Store jsou dražší, než hra vylisována na Blu-ray disku a prodávaná v krabičce v obchodě.

Přečtěte si také: Sony oznamuje partnerství s Discordem, získala menšinový podíl

„Monopol Sony umožňuje účtovat si za digitální hry pro PlayStation nadkonkurenční ceny, které jsou výrazně vyšší než ceny jejich fyzických protějšků prodávaných na konkurenčním maloobchodním trhu a výrazně vyšší, než by byly na konkurenčním maloobchodní trhu digitálních her,“ uvádí spotřebitelé v hromadné žalobě.

Před dvěma lety zástupce Sony prohlásil, že cílem PlayStation Store je globálně sjednotit klíčové podnikání. Společnost zdůrazňovala možnost si nadále koupit dodatečný obsah, expanze a season passy z jiných zdrojů.

Na českém PlayStation Store jsou rozdíly ještě větší. Exkluzivita Returnal pro PS5 na PS Store stojí 2119 Kč, zatímco ve velkých na tuzemských obchodech je cena 1999 Kč. Ty menší se dokonce dostaly pod 1900 Kč. Stejná situace je u chystané hry Ratchet & Clank: Rift Apart.

Na druhou stranu je nutné zmínit, že digitální verze her je možné sdílet s jiným účtem, což v případě fyzické kopie hry nelze.

Navíc PlayStation 5 se prodává i ve variantě bez Blu-ray mechaniky, tudíž majitelé této verze konzole musejí nakupovat hry výhradně přes PlayStation Store.

Přečtěte si také: Sony bude agresivně investovat do svých studií, aby nabídla exkluzivity pro PS5