Roční období je jeden z těch dodatků, které chce téměř každý, protože vás ještě více přiblíží k reálnému světu tím, že vám přidá do hry počasí a střídání roční doby, na které simíci reagují. V The sims 4 tomu není jinak.

Aktualizace hry

Před samotným vydáním dodatku proběhla aktualizace, která vám do hry přinesla dvě nové kategorie oblečení do tvorby simíka a také prosklené střechy, díky kterým můžete stavět skleníky nebo skleněná sídla, to už je na vaší fantazii. Nově se také dají koupit semínka přímo v módu stavby a bylo vylepšeno zahradničení, kde už je možné právě dozrálé plody přímo prodat hromadně ze všech keříčků. Plevel již není třeba trhat ručně, pomůže vám k tomu "vysavač" na plevel.

Kromě toho měla hru připravit na příchod nového dodatku, což mělo také pár nevýhod, zejména pro ty, co používají módy, které se díky tomu staly opět nekompatibilní a bylo třeba si počkat, až autor tento nedostatek opraví. V samotné hře pak přestalo fungovat hned několik cheatů, simíci se občas zasekli v nějaké interakci a nereagovali na její zrušení.

Módy se vyřešily co by dup, autoři vše vyřešili již druhý nebo třetí den po aktualizaci. Samotné chyby po aktualizaci pak měl řešit opravný patch, který vyšel v úterý po vydání dodatku. Někteří však stále tvrdí, že cheaty stále nefungují, tak jak by měly.

Co přinesl dodatek

Teď už k samotnému dodatku. Jako obvykle je zde nepřeberné množství nového oblečení, na každé roční období si zde něco vyberete, a to i na halloweenský večírek, kde určitě zazáříte v nových kostýmech. Pro batolata přibyla kategorie plavek díky malému bazénku, kde své nejmenší ratolesti budete moci v horkých dnech ochladit.

Nechybí ani spousta nábytku, dekorací a vybavení pro dům, nový krb se bude určitě hodit ke slavení svátků s jeho předpřipravenou výzdobou. Novinkou je i kluziště, které jsme měli možnost vidět v traileru. Na svou zahradu si je máte možnost koupit ve dvou velikostech a dvou variantách pro zimní bruslení a bruslení na kolečkových bruslích. Ke svým plodinám si můžete pořídit strašáka, a pokud s ním budete udržovat přátelský vztah, jednou za čas vám opečuje vaši zahrádku.

Roční období

Nejdůležitějším prvkem v tomto dodatku je samozřejmě počasí a střídání ročních období. Pro každé město je nastaveno specifické klima, takže v pouštní Lázeňské oáze nečekejte žádný sníh ani o Vánocích. V nastavení hry si můžete v nové kolonce nastavit délku trvání období pro všechny dohromady na výběr je 7, 14 a 21 dní, najdete tu i nastavení pro zobrazování sněhu a deště a také zda chcete, aby simíci reagovali a studené a teplé počasí.

Pokud bude venku déšť a simíci nebudou mít deštník, tak vám brzy promoknou a získají z toho negativní náladovku, proto je dobré jim pořídit stojan na deštníky a jeden jim vybrat. Vesele si pak mohou hrát v kalužích plných bláta, v zimě zase dělat andělíčky a stavět sněhuláky nebo se s kamarády či rodinnou pořádně zkoulovat. Na podzim bude třeba shrabat nějaké to listí které vám ze stromů opadá. Vzniknou tak velké hromady, se kterými je také spousta zábavy - pokud je tam však necháte moc dlouho, začnou brzy hnít. To nebude vašim simíkům zrovna dvakrát příjemně vonět, proto je dobré se o to brzy postarat spálením. V létě se naopak mohou osvěžit házením balónků s vodou, ochladit se v batolecím bazénku nebo si zaplavat v klasickém bazénu. Děti si také mohou hrát v ostřikovačích na trávník.

Chladné nebo naopak horké počasí vašim simíkům nebude dělat dobře, stejně tak jako nám, proto jsou zde dvě nové kategorie oblečení pro teplé a studené počasí. Kromě toho se při chladu mohou ohřát u krbu. Pokud ale ani to nebude stačit, je zde v režimu stavby ke koupi termostat, kterým můžete teplotu snížit, zvýšit nebo termostat vypnout. Jeho používáním se vám trochu zvýší výdaje účtů, které musí simíci platit.

Další novinky

Novinkou je kalendář, díky kterému uvidíte, jaké vás nejspíš čeká počasí, kolik dní zbývá do konce období, ale také zde máte přehled svátků, které se během roku slaví. Je zde přímo možnost vytvořit si vlastní svátek s tradicemi, které si vyberete, a tento svátek se bude opakovat každý rok. V kalendáři uvidíte i narozeniny vašich simíků, vždy v pravém dolním rohu políčka dne, kdy má simík narozeniny mít. Kalendář vám také každý den ukazuje, kdo má od kdy do kdy práci či školu.

Pro malé školáky a teenegery je nyní dostupná nová aktivita v podobě skauta. Stačí si v telefonu najít kolonku přidat se k mimoškolní aktivitě či najít si práci. Váš mladý simík pak bude každý víkend odpoledne docházet do skauta, jeho postup v něm se bude zlepšovat při plnění úkolů k získávání odznaků, k čemuž budete potřebovat skautskou tabuli z režimu stavby, díky níž pak můžete sledovat postup odznaku, a získané odznaky si zde vyzvednout. U každého z nich jsou vždy vypsané činnosti, které jsou potřeba k jeho získání.

Zahradničení

Pokud si pořídíte skleník, můžete začít pěstovat rostlinky i přes nepříjemné počasí, které by je mohlo poškodit. Kromě toho si mohou pořídit pár nových plodin, jako je hrášek, sladká paprika, zelené fazole, jiřiny, krokusy, begonie, sněženky, cesmína a vánoční hvězda. Nově má každá rostlina určité období, ve kterém bude plodit. Zjistíte to po najetí myši na hromádku hlíny po zasazení rostliny. Od druhé úrovně zahradničení můžete používat novou interakci vyhledávat informace, díky které se do telefonu simíka uloží poznámka o rostlině.

Pokud si do skleníku nebo na zahrádku pořídíte včelí úl, budou vám rostliny opylovat a tvořit med. Ten pak můžete použít k vaření nebo ho prodat. Je potřeba se včelkami udržovat přátelský vztah, aby vás nechaly med sebrat. V případě, že nebudou v dobré náladě, doporučuji obléci simíkům ochranný oblek. Když si vybudujete dostatečný vztah, můžete si roj včelek vzít do inventáře a včelky pak posílat na ostatní simíky. Můžete jim tak dát najevo váš vztah k nim, ať už je kladný, nebo záporný.

Je toho ještě spousta, co vám může roční období nabídnout, to už je ale na vás, abyste jeho zákoutí prozkoumali. Dejte nám vědět do komentářů, zda jste si dodatek pořídili a jaké jsou vaše dojmy z něj. A pokud váháte, snad vám tento článek pomohl k rozhodnutí.