Konzoli PlayStation 5 už můžete mít doma déle než dva roky. Od samotného začátku Sony uvádí, že konzoli lze umístit svisle i vodorovně. Dokonce pro první polohu má PS5 speciální stojánek, respektive základnu, aby pevně držela a nepřevrátila se. Sám mám takhle konzoli od listopadu 2020 umístěnou.

Teď ale odborné servisy na opravy varují, že by vertikální poloha mohla způsobit trvalé poškození konzole kvůli „kritické konstrukční chybě“. Problém spočívá v tom, že tekutý kov používaný v chladicím systému čipu s integrovaným procesorem a grafikou se může v případě poškozeného těsnění rozlít.

Pokud se to stane a konzole je umístěna vodorovně, zůstane tekutý kov v rovině a zachová si většinu svých tepelných vlastností, které pomáhají chladit PS5. V případě vertikální polohy se ale může tekutý kov vlivem gravitace postupně rozlít, bude nerovnoměrný, což ovlivní jeho chladicí schopnosti a může se dostat k jiným komponentám, což neudělá dobrotu.

Na problém upozorňuje zejména Ben Montana, majitel specializovaného francouzského servisu. Dle něj se nejedná o ojedinělé případy a riziko poškození má být vysoké u všech modelů, tedy je jedno, zda jde o standardní verzi konzole PlayStation 5 s Blu-ray mechanikou nebo digitální edici. Několik případů mělo ukázat, že těsnění mezi jednotkou APU a jejím chladičem se může někdy posunout, případně poškodit.

Na internetu se ale o takovém problému majitelé PlayStationu 5 nezmiňují. Z tohoto pohledu je tedy nějaká panika předčasná. Nicméně, „servisáci“ se shodují, že pro prodloužení životnosti konzole je lepší umístit ji vodorovně.

Uvidíme, zda bude Sony reagovat a vydá prohlášení.