Po Vánocích bude v Česku možné pořídit novou kapesní konzoli PlayStation Portal, jež se na pulty obchodů v některých světových trzích dostala již nyní. Na rozdíl od dalších diskutovaných handheldů, jako je například Steam Deck nebo ASUS ROG Ally, slouží k přenosu her z PlayStationu 5. To také znamená, že si bez klasické konzole nezahrajete.

Právě účel, pro který byl PS Portal stvořen, jej činí mírně kontroverzním. Názory fanoušků Sony se v tomto ohledu rozchází. Jedni jej vítají jako skvělé řešení problému s věčně obsazenou televizí, ale jiným zase přijde jako naprostá zbytečnost. Samotný výrobce se nyní pokusil více přiblížit záměr, se kterým konzole vznikla.

Viceprezident Sony Hideaki Nishino v nedávném rozhovoru pro japonský portál AV Watch uvedl, že nový handheld nebyl uveden na trh s cílem maximalizovat výdělek. Hlavním úmyslem mělo být poskytnout hráčům prostředek, díky němuž budou moct s PlayStationem 5 strávit více času.

„Pokud můžete hrát kdekoli, myslím, že někteří lidé stráví hraním her více času,“ prohlásil Nishino.

Onen výrok je ale mírně rozporuplný. Portal totiž využívá streamování videoher z vaší konzole PlayStation 5, což v praxi znamená, že si nemůžete zahrát, když konzole neběží a není připojena k internetu. Stejně tak musí být k Wi-Fi připojen i Portal, takže odkudkoli si rozhodně zahrát nelze.

Nishino však nastínil plán Sony na zpřístupnění cloudového hraní, což by z Portalu udělalo mnohem užitečnější zařízení. Samostatně jsme vás o tom informovali zde.

PlayStation Portal u nás bude dostupný 12. 1. 2024 s cenou 5 390 Kč, pořídit půjde například v obchodě CZC.cz.

Aktualizace (18. 11., 12:51): Oprava chybného výroku o nutnosti použití lokální Wi-Fi sítě.