Zítra na některých světových trzích vychází diskutovaný handheld PlayStation Portal, k nám se nicméně podívá až po Vánocích. Jak je již pěknou řadu týdnů známo, od dalších oblíbených kapesních konzolí (typu Steam Deck) se liší snad v tom nejdůležitějším aspektu – hry si na něm nezahrajete samostatně, ale pouze streamováním z klasické konzole PlayStation 5. To sice výrazně snižuje cenu – u nás za 5 390 Kč – ale zato se nabízí otázka, zda se vůbec jedná o smysluplnou koupi.

Fanoušci Sony se již dlouho dohadují nad tím, zda je PlayStation Portal vůbec k něčemu dobrý. Nevýhodou jsou samozřejmě jeho omezené možnosti – streamování her z PS5 do handheldu přece jen nevyužije každý. Zařízení se nicméně může jevit jako zajímavé těm hráčům, kterým členové rodiny nebo spolubydlící večer obsadí televizi.

Věřte nebo ne, nyní se pro mnohé odpůrce PS Portalu objevuje naděje. Z nedávného rozhovoru s viceprezidentem Sony Hideaki Nishinem totiž vyplynulo, že japonský videoherní gigant intenzivně uvažuje nad možností cloudového hraní. Zatímco při streamování musí mít hráči konzoli PlayStation 5 u sebe, při zavedení nové možnosti by stačilo připojení k internetu a jednotlivé tituly by se přenášely ze serverů Sony.

„Pokud jde o Portal, vzdálené hraní a cloud se liší pouze místem, kde se nachází server, a nejsou zde žádné technické problémy. Začneme vzdáleným hraním a budeme pokračovat ověřováním,“ uvedl Nishino v rozhovoru.

Na toto téma se ostatně první spekulace vynořily už v době, kdy se provalilo, že je PlayStation Portal postaven na operačním systému Android. Mnozí nadšenci se domnívali, že by bylo teoreticky možné konzoli prolomit a cloudové hraní zpřístupnit i bez podpory ze strany Sony. V současné době jsou ale informace o možnosti ohýbat systém PS Portalu na úrovni pouhých domněnek.

PlayStation Portal můžete koupit třeba na CZC.cz.