Společnost Valve dnes večer překvapila – oznámila Steam Deck OLED. Nový model populárního přenosného počítače nemá pouze obrazovku s vysokým dynamickým rozsahem (HDR), ale také delší výdrž baterie, rychlejší Wi-Fi a vylepšené chlazení.

Steam Deck OLED je dostupný ve dvou variantách: s 512GB a 1TB diskem. První stojí 569 eur (cca 14 000 Kč), druhý 679 eur (cca 16 650 Kč). Oba budou k dispozici od 16. 11. letošního roku, přičemž Valve připravilo ještě limitovanou edici s 1TB modelem v jiném těle. Ovšem dostupná je v omezeném množství pouze pro Spojené státy a Kanadu.

„Limitovaná edice zařízení je pro náš tým experimentem, což je také důvod omezeného množství kusů. Doufáme však, že půjde o úspěšný experiment a zákazníkům se bude líbit – pokud o tento typ produktů zaznamenáme velký zájem, můžete v budoucnu očekávat další barevné varianty,“ vysvětluje Valve.

Valve se rovněž rozhodlo vyřadit z prodeje současný Steam Deck LCD ve variantách 64 GB a 512 GB. Proto došlo k trvalému zlevnění. Tyto modely budou dostupné pouze do vyprodání aktuálních zásob. Cena 64 GB LCD modelu je 369 eur (cca 9000 Kč) a 512 GB LCD model je za 469 eur (cca 11 500 Kč).

256 GB LCD model je brán jako základní model a je v prodeji za 419 eur (cca 10 300 Kč). Kromě ceny se ale nijak neliší od dříve dostupného 256GB modelu. „Tento model bude (stejně jako všechny ostatní stávající LCD modely) i nadále dostávat softwarové aktualizace,“ upřesňuje Valve.

Pojďme na detailní popis Steam Decku OLED:

„HDR OLED displej zařízení Steam Deck byl od základu navržen pro hraní a nabízí výrazný kontrast, vynikající jas a větší obraz. Takže ve spojení s více barvami, čistější černou a bezchybným ztvárněním pohybu skutečně uvidíte známé hry v novém světle,“ tvrdí Valve.

Výdrž baterie bude o 30 až 50 % delší, baterie je větší. Navíc displej má menší spotřebu a vylepšené APU efektivněji nakládá s energií. OLED rovněž podporuje standard Wi-Fi 6E, jenž nabízí větší šířku pásma a nižší latenci, což má znamenat až 3× rychlejší stahování a stabilní připojení během hraní online.

„Díky většímu větráčku a lepšímu řešení chlazení se OLED verze zařízení Steam Deck při používání méně zahřívá. A díky novému displeji zase váží o 30 gramů méně (přibližně tedy o 5 %) než LCD verze,“ dodává Valve.

Pro Steam Deck se prodává ještě dokovací stanice za 89 eur. Ta slouží podepření zařízení a umožňuje jeho připojení k externím obrazovkám, drátovému internetu, USB periferiím a zdroji napájení.