Ruský institut pro rozvor internetu finančně podpoří vznik „velkého“ akčního RPG, které je zaměřené na období, kdy Poláci okupovali Moskvu. Vývojáři ze studia Siberia Limited uvádějí, že inspirací pro ně je PlayStation exkluzivita Ghost of Tsushima, v níž skupina samurajů odráží mongolské útočníky. Podobné boje mají být hlavní i ve hře Smuta, kde malé skupiny vlastenců bojují proti agresorovi.

Tvůrci dostanou od státu 260 milionů rublů, což má pokrýt 50 až 70 % rozpočtu, jenž má činit 370 až 520 milionů rublů. Z toho důvodu nelze očekávat AAA titul. Na platformy a datum vydání si musíme ještě počkat.

Děj samotné hry má vycházet z románu Jurij Miloslavskij aneb Rusové v roce 1612, který popisuje část událostí polsko-ruské války v roce 1612. Půjde tedy o období po smrti cara Fjodora Rurykoviče. V té době nastalo v carské říši mezidobí a v Moskvě vládli Poláci. Hlavními hrdiny románu jsou kníže Dmitrij Požarskij a jeho společník Kuzma Minin, kteří společně vedli masové hnutí proti okupantům. Jejich akce nakonec vedly ke kapitulaci polské armády a osvobození Kremlu – k tomu došlo 6. 11. 1612. V románu vystupují také Dmitrij Samozwaniec, polský král Zikmund III. a car Michail Fjodorovič Romanov.

Prezident Vladimir Putin už v roce 2019 spustil program na financování obsahu zaměřeného na morální a duchovní výchovu mladých lidí. Smuta je jeho součástí.