Real-time strategie Last Train Home od brněnského studia Ashborne Games se stala trnem v oku ruské prokuratury. Ta požaduje její zákaz. Důvodem je podněcování nenávisti vůči vojákům Rudé armády za občanské války.

Ruská prokuratura považuje hru o československých legionářů, kteří se vlakem přes Sibiř snaží dostat domů, za produkt, jenž může odporovat tradičním hodnotám ruské společnosti a vytvářet v dětech pocit, že informace předkládané z různých zdrojů jsou nepravdivé. Hra má rovněž podněcovat nenávist a nepřátelství vůči ruským úřadům a vojákům Rudé armády z dob občanské války.

Podle ruské prokuratury obsahuje Last Train Home nepravdivé informace o činnosti státních orgánů a úředníků během ruské občanské války a vytváří vůči nim negativní postoj, popírá historická fakta a glorifikuje představitele československého sboru. To prý může poškodit duševní a sociální zdraví a vývoj dětí, informuje web Meduza.

Jak se k tomu staví vývojáři? Ti v současné době diskutují stanovisko s vydavatelskou společností THQ Nordic, pod kterou Ashborne Games spadají.

„I když se jedná o příběh fiktivního posledního vlaku, Last Train Home jsme dělali na základě dostupných historických pramenů, se snahou neukazovat válku černobílou. V průběhu hry mohou hráči vidět všechny strany konfliktu i v nelichotivém světle. Naše stanovisko k současné kauze ještě diskutujeme s THQ Nordic,“ uvedl na náš dotaz Petr Kolář, šéf Ashborne Games.

Připomeňme, že Rusko po útoku na Ukrajinu začalo více kontrolovat obsah a vymezovat se proti některým hrám a společnostem, včetně těch technologických.

Last Train Home vyšel 28. listopadu/novembra loňského roku pod záštitou THQ Nordic a na Steamu má od hráčů velmi kladné uživatelské recenze.

„První světová válka skončila, ale boj pokračuje. Staň v čele legie československých vojáků, kteří se obklopeni chaosem občanské války zoufale snaží dostat domů. Proveď je nemilosrdnou divočinou na palubě obrněného vlaku. Starej se o posádku, rozhoduj o proviantu a zásobách a snaž se přežít,“ uvádí stručný popisek hry.