Prodej vývojové části Gearboxu byl poslední fázi restrukturalizace Embracer Group. Švédská videoherní a mediální holdingová společnost skončila dlouhý proces, který zahrnoval propouštění, rušení studií a odprodej majetku.

Vše trvalo devět měsíců. Restrukturalizaci odneslo 1300 lidí (o 8 % pracovní síly), zrušeno bylo téměř 30 her a přestala existovat studia Volition (Saints Row) a Free Radical Design (Timesplitters). Ostatní zaměstnanci mohou být v klidu, alespoň prozatím.

Gearbox byl prodán tento týden Take-Two Interactive za 460 milionů dolarů. Pod majitele Grand Theft Auto přešla práva na Borderlands, Tiny Tina's Wonderlands, Homeworld, Risk of Rain, Brothers in Arms a Duke Nukem. Předtím se od Embraceru oddělil Saber Interactive s týmy Fractured Byte, Mad Head Games, Slipgate, New World Interactive, DIGIC, Nimble Giant a Sandbox Strategies.

Den po akvizici začal Gearbox propouštět. Několik lidí na sociální sítě napsalo, že musí studio opustit. Bývalá PR manažerka psala o nespočtu lidí. V současné době nevíme, kolik jich přesně je a jakých oddělení se týkají.

Lars Wingefors, generální ředitel Embracer Group, investorům potvrdil, že k dalším prodejům nedojde, stejně tak se nebudou rušit studia. V současné době firma nemá v plánu nakupovat. Místo toho se chce soustředit na vývoj lepších her. Pod společnost patří THQ Nordic, Deep Silver, pražské Warhorse Studios (Kingdom Come) nebo 4A Games. Ovšem tvůrce Metra může v budoucnu koupit Saber.

Finanční potíže Embracer Group začaly v roce 2023 po krachu transakce za 2 miliardy dolarů. Do společnosti měla investovat Savvy Games Group, kterou vlastní saúdská vláda. Od té doby probíhala rozsáhlá restrukturalizace. Cílem bylo snížit dluh a udělat z Embraceru životaschopnou společnost.