Společnosti Embracer Group a Take-Two Interactive se dohodly. Majitel Grand Theft Auto, Mafie, Civilization nebo BioShocku kupuje tvůrce Borderlands za 460 milionů dolarů. O záměru se mluvilo už dříve s ohledem na finanční problémy Embraceru a skutečnost, že Take-Two přes svou divizi 2K Games vydala jednotlivé díly komiksové série Borderlands.

Pod 2K Games přechází vývojová část. To znamená Gearbox Entertainment s Gearbox Software, Gearbox Montréal a Gearbox Studio Quebec společně s právy na značky Borderlands, Tiny Tina's Wonderlands, Homeworld, Risk of Rain, Brothers in Arms a Duke Nukem. V čele bude nadále stát zakladatel Gearboxu Randy Pitchford.

Embracer si ponechává Gearbox Publishing a studia Cryptic Studios a Lost Boys Interactive, kde vznikly hry Neverwinter Online a Star Trek Online. Vydavatelská divize bude brzy přejmenovaná a vývojáři dvou zmíněných týmů začleněni do Embraceru.

V současné době Gearbox pracuje na šesti projektech, včetně pěti pokračování. Mezi nimi jsou nové díly sérií Borderlands a Homeworld (s největší pravděpodobností Homeworld 3). Dle dřívějších informací se mají soustředit na Borderlands 4 a Tiny Tina’s Wonderlands 2. Už v roce 2021 byl potvrzen návrat Brothers in Arms.

Švédská videoherní a mediální holdingová společnost Embracer Group koupila Gearbox v roce 2021 za 1,3 miliardy dolarů. Předem bylo vyplaceno 363 milionů dolarů, rozdělených rovným dílem mezi hotovost a akcie Embraceru. Zhruba miliarda byla vázáná na splnění několika cílů během šesti let. Není jasné, zda tyto milníky byly Gearboxem splněny.

Prodej Gearboxu je součástí velké restrukturalizace Embraceru. Finanční potíže začaly v roce 2023 po krachu transakce za 2 miliardy dolarů. Do společnosti měla investovat Savvy Games Group, kterou vlastní saúdská vláda. Od té doby probíhá rozsáhlá restrukturalizace, včetně zrušení nejméně 29 projektů a 1387 pracovních míst (8 % pracovní síly), včetně nového Deus Ex.

Cílem Embraceru je snížit dluh, snížit obchodní riziko a zlepšit ziskovost. Nedávno se od problematické firmy oddělila divize Saber Interactive. Prodej Gearboxu má být už finální části restrukturalizace.