O handheldu z dílny japonské Sony se dlouhou dobu spekulovalo, až byl ke konci května konečně představen. Nicméně, pro mnohé byl zklamáním celý koncept tohoto zařízení. Nejedná se o nástupce legendární kapesní herní konzole PlayStation Vita, ale pouze o zařízení, které bude určeno pro streamování videoher z PlayStationu 5. Nebude tak představovat konkurenci pro Nintendo Switch ani Steam Deck, ale spíš se bude řadit k zařízením typu Logitech G Cloud Gaming Handheld.

Z toho tedy vyplývá, že handheld, který je označován jako Project Q, nebude s nejvyšší pravděpodobností disponovat žádným zázračným hardwarem a spíš nabídne čipset podobný smartphonům či tabletům (údajně nějaký od Qualcommu). To, že nic extrémně výkonného potřebovat nebude, podporuje také nejnovější únik. Na internetu se objevily fotografie a také video, kde je handheld zachycen. Z těchto materiálů přitom vyplývá, že zařízení poběží na operačním systému Android.

Samozřejmě nemůžeme očekávat, že Project Q bude po softwarové stránce vypadat jako klasické chytré telefony. Sony jeho rozhraní téměř určitě vybaví nějakým stylovým kabátkem, aby se podobalo klasickému PlayStationu 5. Nicméně, za předpokladu, že bude handheld opravdu využívat Android, se pravděpodobně krátce po vydání setkáme s modifikacemi vytvořenými komunitou, které dovolí používat i další služby pro cloudové hraní, jako například Nvidia GeForce NOW, Xbox Cloud Gaming nebo Boosteroid.

Sony Project Q dostane 8palcovou dotykovou LCD obrazovku, na níž bude možné vychutnat si herní tituly v rozlišení 1080p při 60 snímcích za sekundu. Zásadní nevýhodou ale bude podle dřívějších informací insidera Toma Hendersona (prostřednictvím portálu Insider Gaming) životnost baterie. Zatímco konkurenční zařízení vydrží na jedno nabití klidně až dvanáct hodin, Project Q nám umožní hrát pouze něco okolo tří až čtyř hodin.

Na druhou stranu, světlou stránkou handheldu od Sony má být propracované ovládání, které bude podporovat vychytávky ovladače DualSense. Těšit se tak lze na haptickou odezvu nebo adaptivní spouště. Z toho ale samozřejmě bude možné benefitovat jen při hraní her pro PS5.

Bohužel, zatím není přesně jasné, kdy Project Q dorazí na trh. Má to ale být ještě letos.