Koncem minulého roku řešilo Nintendo porušení embarga. Někdo na internet vynesl několik neoznámených Pokémonů z her Pokémon Sword a Pokémon Shield. Společnostem Nintendo a The Pokémon Company se rychle podařilo identifikovat osobu, jež byla za tyto úniky zodpovědná a učinily okamžité kroky.

Za leaky Pokémonů byl zodpovědný recenzent portugalského webu FNintendo, který obdržel kopii hry před vydáním, aby měl dostatek času na vytvoření recenze daného titulu. „Jak on samotný, tak i FNintendo selhali v otázce zacházení s kopií na recenzi, což vyústilo ve zjevné porušení dohody o zachování důvěrnosti mezi společností Nintendo a daným médiem. Porušení vede k razantnímu rozhodnutí společnosti Nintendo ukončit veškerou spolupráci s tímto médiem,“ informují společnosti v dnešní tiskové zprávě.

„Nintendo bude vždy chránit své duševní vlastnictví a značky. Úniky nepoškozují pouze Nintendo, ale i tisíce zaměstnanců, kteří tvrdě pracují na tom, aby své hry uvedli na trh. Stejně tak úniky škodí i milionům fanoušků po celém světě, kteří se těší na novinky a překvapení. Překvapit a potěšit hráče skrze nové herní zážitky je společná vášeň pro Nintendo i The Pokémon Company. Všemi způsoby budeme usilovat o to, abychom hráčům zachovali překvapení z nadcházejících Pokémon titulů,“ dodávají společnosti Nintendo a The Pokémon Company.

Dnes dopoledne zveřejnil prohlášení i portugalský web FNintendo. V tomto prohlášení se redakce doznala, že je zodpovědná za leaky několika neoznámených Pokémonů. S dotyčným recenzentem médium rozvázalo spolupráci, ale vztahy s Nintendem jsou na bodu mrazu. Server FNintendo ztratil důvěru Nintenda a již nebude dostávat žádné hry na recenze, stejně tak nebude jeho redakce zvána na různé akce.