Prognózy z nedávné doby o vysoké ceně nebudou dle všeho naplněny. Sony se má držet ceny PlayStationu 4 a novou generaci své konzole prodávat za cenu, kterou většina hráčů očekává. Spekuluje se o Xbox Series S.

Pondělním článkem o ceně PlayStationu 5 jsem vás mohl vylekat. Přiznám se, že jsem vylekal i sám sebe a úplně nevěřil tomu, že by Sony svou novou konzoli prodávala v přepočtu za 18 až 20 tisíc korun. 600 liber, respektive 700 euro je vážně hodně a pravděpodobně jde pouze o nástřel jednotlivých obchodníků. Mnohem reálnější se zdá cena, kterou nějakou dobu uváděl francouzský Amazon.

Francouzský Amazon ve svém digitálním obchodě zobrazoval cenu 499,99 euro za PS5 s Blu-ray mechanikou a 399,99 euro za digitální edici bez Blu-ray mechaniky. To je cena, kterou většina odborníků i hráčů očekává. Klasická PS5 by se tedy v přepočtu prodávala za nějakých 13 250 Kč a digitální edice by byla za cca 10 600 Kč.

V obchodě kromě ceny bylo také uvedeno datum vydání, a to konkrétně 20. listopadu. V listopadu jsou obvykle nové konzole uvedeny na trh, tak proč by to nemohl být zrovna 20. listopad, který připadá na pátek.

Zajímavé je, že francouzský Amazon po nějaké době informace o ceně i datu vydání smazal. To nahrává možnosti, že šlo o informace, které se máme od Sony oficiálně teprve dozvědět.

Přečtěte si také: U konzole PS5 jsou exkluzivní hry důležitější než kdy jindy, vzkazuje Sony

Necelých 500 euro za klasický PlayStation 5 jde ruku v ruce s názorem bývalého marketingového šéfa Xboxu. Albert Penello se u Microsoftu v minulosti staral o první Xbox, Xbox 360 i Xbox One. Penello si myslí, že se PS5 nebude prodávat za víc než 500 dolarů/euro. Pokud by konzole byla dražší, byla by to pro Sony cesta do pekel. Agresivní cena PS4 (400 dolarů/euro) měla úspěch a Sony díky tomu tuhle generaci vyhrála na plné čáře. Sony má jistě v paměti začáteční neúspěch PS3, kterému kvůli vysoké ceně musela čelit. PS3 se prodávala za 17 tisíc (599 euro).

XBOX SERIES S MÁ BÝT ZA POLOVIČNÍ CENU XBOXU SERIES X

Objevily se také drby o Xboxu. Už dlouho dobu se spekuluje nad Xbox Series S. Méně výkonný model next-gen konzole Microsoftu se má dle jednoho zdroje z fóra Beyond3D prodávat za poloviční cenu Xboxu Series X a společnost ho má ukázat v červenci.

Xbox Series S má být důležitou součástí strategie Microsoftu. Co se přesnější ceny týče, tak zdroj prý naposledy slyšet, že Microsoft je připraven jít na 400 dolarů. Pokud Sony bude PS5 prodávat za 500/600 dolarů, tak Microsoft může jít ještě níže, aby u hráčů uspěl.

SONY NECHÁVÁ CROSS-BUY NA VÝVOJÁŘÍCH

Microsoft se chlubí programem Smart Delivery, který má vývojářům usnadnit přechod z jedné platformy na druhou a zákazníkům zajistit, že když mají hru ve verzi pro Xbox One, tak si ji budou moci ve vylepšené podobě zahrát také na Xboxu Series X, a to v rámci bezplatné aktualizace - neplést s klasickou zpětnou kompatibilitou. Společnost Sony podle nejnovějších informací nic takového nemá a nechává tenhle přechod v rukou vývojářů. Dle vyjádření mluvčího Sony pro japonský magazín GameSpark nabízí japonská společnost všem vývojářům podporu a pomoc.

Strategii Sony odpovídá oznámení Electronic Arts. EA představila program Dual Entitlement, který umožní majitelům předešlé verze hry získat vylepšenou verzi pro novou platformu. Zatím byla potvrzena podpora Dual Entitlement programu pro Madden NFL 21 a FIFA 21. Jen pozor, pokud si koupíte hru fyzicky na PS4 a poté digitální edici PS5, tak si na nové generaci konzole nezahrajete bez toho, aniž byste hru znovu nemuseli kupovat.

Nedávno byla oznámena celá řada PlayStation 5 exkluzivit - náš souhrn. Na novou generaci modré konzole míří Spider-Man: Miles Morales, Horizon: Forbidden West, Gran Turismo 7, remake Demon's Souls, Ratchet & Clank: Rift Apart, Returnal, Destruction AllStars, Sackboy: A Big Adventure nebo Astro's Playroom.