U současné generace konzolí se Sony a Microsoft předháněli v tom, aby svůj hardware nabídli hráčům za co nejnižší cenu. Společnosti byly ochotné prodávat konzoli pod cenou a dotovat ji s tím, že se jim peníze vrátí za prodej her a předplatného, které je nutné pro online hraní. Hráči z této cenové války profitovali, ale to se má koncem letošního roku změnit.

Oficiálně o ceně PlayStationu 5 a Xboxu Series X nic nevíme, ale mezi řádky jednotlivých prohlášení zástupců Sony i Microsoftu lze vytušit, že u nadcházejících konzolí se situace změní. Minimálně Sony není již ochotna konzoli dotovat a bude chtít z prodeje získat zpět výrobní náklady, případně i nějaký ten zisk. Cena má odpovídat tomu, co PS5 nabízí – ať už z pohledu hardwaru nebo zážitku z hraní. Podle Jima Ryana, generálního ředitele PlayStationu, chce Sony u PS5 nabídnout co nejlepší možnou hodnotu, což nemusí nutně znamenat nejnižší cenu. Hodnotu určují hry, jejích počet, hloubka, rozsah, kvalita a také cena.

Microsoft zase tvrdí, že mu nezáleží na tom, kolik za první rok prodá kusů nové konzole. Pro americkou firmu jsou důležitější hráči, potažmo předplatné Xbox Live Gold a zejména Xbox Game Pass. Tahle služba neustále roste a přitahuje více a více hráčů na Xboxu One i Windows 10.

Na druhou stranu, obě společnosti se kasají, že cena bude přijatelná. Plus Microsoft má mít v rukávu schovanou strategii, která mu umožní porazit konkurenční Sony. Z předešlých neoficiálních informací vyplývalo, že Sony konzoli dotovat nebude, zatímco Microsoft ano.

Minulý týden britský Amazon u PlayStationu 5 uvedl cenu 599,99 liber, což by bylo v přepočtu nějakých 18 tisíc korun. Později se zástupce obchodního celosvětové řetězce omluvil a vzkázal, že šlo o chybu. Ano, chyba se stát může, ale o pár dnů později začal známý server Play-Asia u stejné konzole zobrazovat 699,99 dolarů. To odpovídá již zmíněných šesti stům liber. Na druhou stranu francouzský Amazon zase uváděl 499,99 euro (cca 13 400 Kč) a datum vydání 20. listopadu/novembra 2020. Právě 500 dolarů/euro je očekávaná cena konzole.

Pokud by PS5 opravdu stála 700 dolarů, tak se bude v Evropě prodávat za 700 euro. To je v přepočtu aktuálního kurzu necelých 19 tisíc korun. Když k tomu přičteme minimální marži obchodníkům a náklady spojené s daní, tak se opravdu můžeme dostat na 20 tisíc, které zmiňuji v nadpisu.

Přečtěte si také: Zpětná kompatibilita na PlayStationu 5 bude. Sony testuje více než 4000 her z PS4

20 tisíc za novou konzoli jsme tu už měli. Stačí se podívat do listopadu 2000, kdy u nás vycházel PlayStation 2 za 19 900 korun. PS3 měla cenu stanovenou na 17 tisíc (599 euro) za dražší 60 GB verzi harddisku - ta levnější se u nás na začátku vůbec neprodávala. A na konci roku 2013 přišel PlayStation 4, který bylo možné sehnat za necelých 10 500 Kč bez hry a o tisícovku dráž s jednou hrou. V zahraničí se PS4 prodávala za 400 dolarů.

Do toho tu máme cenu her. Generální ředitel Sony nedávno uvedl, že se vývoj her pro novou generaci konzolí mírně prodraží. A britský Amazon společně s PS5 uváděl i blíže nespecifikované hry za vyšší částku. Ve Velké Británii se nové konzolové hry prodávají obvykle za 50 liber. U PlayStation 5 titulů ale bylo uváděno 69,99 liber, což je dost přehnaná částka a osobně ji nevěřím.

Pokud se PlayStation 5 bude koncem letošního roku skutečně prodávat za 20 tisíc korun, tak s největší pravděpodobností spousta hráčů bude čekat. Dát takové peníze krátce před Vánocemi není pro každého možné.

Nesmíme zapomenout, že Sony ohlásila dvě verze PS5. Jednu klasickou s Blu-ray mechanikou a druhou čistě digitální na hry stažené z PlayStation Store. Pokud model bez mechaniky bude mít stejnou velikost SSD disku (1TB), tak by jeho cena mohla být o 100 dolarů nižší. Tím pádem bychom se dostali na cenu 600 dolarů/euro, tedy v přepočtu na 16 tisíc korun.

K těmto cenám je ale nutné přičíst ještě hry. Za 20 tisíc pravděpodobně nedostaneme balení se všemi hrami, které budou na den vydání konzole připraveny. Plus příslušenství, včetně 3D Pulse headsetu.

Přečtěte si také: Problém s hlučností PS4 se opakovat nebude. Sony se u PlayStationu 5 zaměřila na správné chlazení

Vyšší cena PS5 jde ruku v ruce s agenturou Bloomberg, která dříve informovala, že podle jejich zdrojů má Sony vyrobit méně kusů konzole. Ptáte se proč? Japonská společnost údajně očekává nižší poptávku v den vydání z důvodu vyšší ceny.

Pokud vám vadí bíločerné provedení PlayStationu 5, tak pro vás mám dobrou zprávu. Matt McLaurin ze Sony řekl, že máme očekávat i další barevné varianty v rámci různých speciálních edic konzole ve stylu očekávaných her. Tak snad dojde i na černou.

Zajímavá je ještě jedna věc. Dle McLarina má PS5 nabídnout způsob úpravy, který dříve nebyl možný. Co tím přesně myslí, to bohužel v současné době nevíme. Sama Sony označuje vzhled PS5 za futuristický a odvážný.

Brzy bychom také měli vidět uživatelské rozhraní, které má být od PS4 odlišné s řadou nových náznaků.

Nedávno byla oznámena celá řada PlayStation 5 exkluzivit - náš souhrn. Na novou generaci modré konzole míří Spider-Man: Miles Morales, Horizon: Forbidden West, Gran Turismo 7, remake Demon's Souls, Ratchet & Clank: Rift Apart, Returnal, Destruction AllStars, Sackboy: A Big Adventure nebo Astro's Playroom.

PlayStation 5 i Xbox Series X spatří světlo světa koncem letošního roku.