Společnost Sony říká, že její PlayStation 5 dokáže načíst virtuální světy mnohem rychleji než kdykoli předtím, a to díky jednomu z nejrychlejších SSD disků, jaké kdy byly vyrobeny. Bohužel tento disk ani zdaleka nepatří k těm největším, které kdy byly vytvořeny. SSD nového PlayStationu má dle oficiálních zpráv velikost 825 GB. Pro instalování her, aplikací a dalších uživatelských dat ale bude k dispozici jen 667,2 GB místa, a to kvůli stále se zvyšující velikosti nových her není mnoho.

Představte si, že byste si do své konzole nainstalovali hry SackBoy: A Big Adventure, Spider-Man: Miles Morales, remaster Marvel's Spider-Man, Demon’s Souls a Call of Duty: Black Ops Cold War, tak byste měli již více jak půlku místa zaplněného. Řešením by mohlo být samozřejmě rozšíření úložného místa, bohužel jak Sony potvrdila magazínu The Verge, tohle nebude možné hned po vydání. 

Pokud sledujete novinky ohledně PlayStationu 5 pravidelně a detailně, tak to pro vás nemusí být nikterak velkým překvapením. Hardwarový architekt PlayStationu Mark Cerny totiž strávil několik minut rozhovorem o funkci rozšíření úložiště SSD v rámci svého technického náhledu již v březnu/marci. Ten s jistotou toto rozšíření potvrdil, avšak dodal, že bychom se ho mohli dočkat o něco později. Důvodem je to, že PlayStation 5 používá SSD s rozhraním M.2 a ne všechny M.2 disky jsou dostatečně rychlé, aby PlayStation nové generace stíhaly, zároveň nemají ani správné rozměry, aby se vešly do pozice pro SSD, nebo nejsou kompatibilní s celou infrastrukturou samotné konzole. Na celý rozhovor se můžete podívat ve videu níže mezi 20:00 - 23:30.

Magazín The Verge údajně kontaktoval všechny výrobce diskové jednotky PCIe Gen4 a ani jeden z nich nedokázal potvrdit, zdali jejich výrobek bude na PlayStationu 5 fungovat. Dva dokonce řekli, že program testování kompatibility Sony ještě ani nezačal. Někteří však byli velice optimističtí, údajně prý věří, že by jejich SSD disky měly splňovat požadavky Sony a jejich testování by mohlo začít velice brzy. 

Pokud si myslíte, že problém vyřešíte pomocí externího úložiště, tak pro vás máme další špatnou zprávu. Obě konzole nové generace totiž povolí hry nové generace spouštět pouze z interního úložiště. Rozdíl mezi Xbox Series X a PlayStation 5 je však v tom, že americká firma dovoluje přikoupit 1 TB rozšiřující kartu, což vytváří poměrně značný, i když poněkud drahý rozdíl. Externí úložiště však nejsou naprosto odepsané ze hry. Ba naopak, obě konzole budou jejich využívání podporovat od samotného vydání. Díky zpětné kompatibilitě obou konzolí je tak můžete využít například k uložení her ze starší generace, jelikož nepotřebují takovou rychlost SSD jako hry nové. 

Tak jen pamatujte na to, že na externí disky a úložiště u PS5 můžete zatím nainstalovat pouze PS4 hry.

Nedostatek místa v konzoli by do budoucna mohlo pro Sony znamenat značný problém, doufáme tak, že rozšíření interního úložiště začne japonská společnost velmi rychle řešit. Do té doby se však všichni budeme muset naučit si správně spravovat místo ve své konzoli. PlayStation 5 vychází v Evropě již 19. 11.