Samorost od studia Amanita Design je zpět. Tentokrát však nemáme na mysli nejnovější Samorost 3 ani klasický druhý díl, ale ten vůbec první, který vyšel již v roce 2003. Hra byla dlouho k dispozici zdarma přímo na webu studia, mimo něj ji však dost dobře nešlo sehnat, což se nyní mění, jelikož je ode dneška Samorost 1 k dispozici na Steamu ve verzi pro Windows a Mac. Prvotina Amanity se dočkala také mobilní verze, takže si ji můžete zahrát i na mobilních telefonech a tabletech se systémy iOS a Android.

Přečtěte si také: Dokument ukazuje svérázný vývoj Samorostu 3

Dobrá zpráva je, že nejde o pouhý port původní webové/flashové verze. První dobrodružství vesmírného skřítka, který musí zachránit domovský asteroid, bylo totiž vylepšeno díky vyčištěnému ozvučení i grafice. A co víc, hru nyní doprovází zcela nový hudební doprovod, jehož autorem je Tomáš Dvořák alias Floex.

I nová verze je k dostání zdarma, a to na všech platformách. Samorost 1 navíc váží doslova několik desítek megabytů a zdá se, že jej spustíte s prakticky libovolným hardwarem. Pokud si tedy chcete připomenout začátky studia Amanita Design a série Samorost, máte k tomu nyní ideální příležitost. Jen počítejte s tím, že nejde o nijak rozsáhlou nebo náročnou hru. Ale i takové tituly leckdy přijdou vhod.