Včera tomu bylo rovných pět let od vydání Samorostu 3, jedné z nejpovedenějších a nejrozsáhlejších her od českého studia Amanita Design. Adventura z roku 2016 vyšla nejprve na PC a Mac, později zamířila i na mobilní platformy, přičemž nyní se můžeme podívat, za jakých okolností vznikala. Vývojáři z Amanity totiž vydali půlhodinový dokument o vývoji hry, nazvaný jednoduše Growing a Samorost.

V dokumentu, jenž je k dispozici kompletně v češtině, se můžete seznámit s jednotlivými autory třetího Samorostu a vidět jejich práci i někdy dost neobvyklé postupy. Nechybí ani řešení určitých problémů, letmé shrnutí okolností vzniku celé série, ukázka atmosféry při vydání hry nebo příklady prvních reakcí. Ty byly po zásluze velmi pozitivní.

Přečtěte si také: Amanita Design chystají psychedelický horor Happy Game

Z celého videa je zároveň víc než zjevné, že Amanita Design opravdu není tradiční herní studio, které by dělalo věci podobně jako velké společnosti. Třeba jsou to ale i tyto svérázné podmínky, které mají podíl na úspěchu a unikátním stylu titulů od Amanity.

Amanita Design toho však má na svědomí mnohem víc než jen sérii Samorost. Minulý rok kupříkladu vyšla sympatická plošinovka Creaks (projekt s označením Blik, jenž je v dokumentu zmíněn, je s největší pravděpodobností právě Creaks) a letos nás čeká hororový počin Happy Game. I jeho existence je v dokumentu nepřímo zmíněna, tudíž ve slovech o blikařích a hře od Jaromíra Plachého a Davida Šemíka raději nehledejte prozrazení dosud neoznámených projektů. Spíše jde o další potvrzení, že na Creaks i Happy Game tvůrci pracovali dost dlouho.