Když se řekne Valve a přenosné herní zařízení, díky událostem posledních měsíců si nepochybně každý vzpomene na chystaný Steam Deck. Teď však došlo na oznámení spojené s Valve, které souvisí s jinou platformou - se Switchem od Nintenda. Ne, není apríl. I když Valve odjakživa funguje takovým způsobem, že jsou mu nějaká data úplně ukradená, takže vlastně jako kdyby ten apríl byl. V případě tohoto studia to vážně vyjde nastejno.

Ale k věci. V rámci akce Nintendo Direct byl oznámen projekt Portal: Companion Collection, kolekce prvního a druhého dílu Portalu, která vyjde na Switch někdy během letošního roku. Bližší detaily o datu vydání bohužel zatím nejsou oficiálně k dispozici, víme ale, že cena byla stanovena na příjemných 19,99 amerických dolarů.

Jak originální Portal z roku 2007, tak o čtyři roky mladší pokračování má na Switchi běžet nativně, ne například zásluhou streamování, což by nás nejspíš s ohledem na klasický, ale v dnešní době už opravdu letitý Source Engine pohánějící oba tituly nemělo příliš překvapovat. Potěší také přítomnost kompletního kooperativního režimu Portalu 2, který bude možné hrát ve split-screenu nebo v rámci lokálního a online multiplayeru. Samozřejmostí je pak zahrnutí veškerého singleplayerového obsahu obou dílů.

Valve na projektu spolupracuje s týmem Nvidia Lightspeed Studios, což dává smysl, jelikož v útrobách Switche najdeme procesor Tegra X1 od Nvidie. Za zmínku také stojí, že díky Nvidii a starší generaci jejího procesoru Tegra jsme si mohli v minulosti zahrát Portal i na přenosném zařízení Nvidia Shield. A nejen Portal, na Shieldu bylo možné si zahrát také Half-Life 2, což byla tehdy výhra i pro moddery a fanoušky, kteří rádi prohledávají herní data, jelikož vývojáři z Nvidie nechali v Half-Life 2 pro Shield řadu testovacích a vývojářských map a další kuriozity.

V každém případě je nyní docela dobře možné, že po obou dílech Portalu zamíří dříve či později na Switch i Half-Life 2. Pokud se tak stane, jistě se bude hodit nové uživatelské rozhraní, které hra již brzy nabídne všem hráčům v souvislosti se Steam Deckem. A teď nám na závěr dovolte využít tento oslí můstek a upozornit vás na jistou fanouškovskou perlu, která se nově objevila na YouTube.