Vypadá to, že ještě budeme vzpomínat na to, kdy licenci FIFA měla exkluzivně Electronic Arts, a říkat si: Ty kartičky v Ultimate Team nebyly tak hrozný. Mezinárodní federace fotbalových asociací (zkráceně FIFA) totiž oznámila první hry, které dorazí u příležitosti mistrovství světa ve fotbale v Kataru.

Jde o čtyři hry. Všechny jsou Web 3.0 a každá využívá blockchain a NFT. Hratelné budou v průběhu turnaje a každá z nich má „jedinečný nádech největšího fotbalového turnaje na světě“. Alespoň tak tyhle projekty prezentuje FIFA.

- AI League: FIFA World Cup Qatar 2022 Edition je příležitostná fotbalová hra 4 na 4, kde postavy ovládané umělou inteligencí hrají zápas a „hráč v zábavných a taktických momentech ovlivňuje hru“.

- Matchday Challenge: FIFA World Cup Qatar 2022 je popisována jako párty hra založena na fotbalových kartách, ve které jde o porážení přátel. Jinými slovy, budete predikovat výsledky zápasů a poměřovat se s ostatními.

- FIFA World Cup Qatar 2022 in the Upland Metaverse se odehrává v metaverzu Upland a uživatelé budou sbírat, nakupovat a prodávat digitální předměty související s mistrovstvím světa, včetně legendárních videozáznamů z turnajů.

- FIFA World Cup Qatar 2022 on Phygtl vyžaduje, aby se fanoušci spojili s komunitou a společnými silami vytvářeli celosvětově první digitální odměnu pro fanoušky.

Připomeňme, že EA se vzdala licence FIFA po téměř 30 letech, prý organizace chtěla mnohem více peněz za exkluzivitu. Poslední hrou od EA Sports je FIFA 23, která vyšla letos v září. Další fotbalová hra od EA má být revoluční a ponese název EA Sports FC. Nová éra má být zahájena v červenci 2023 a EA vzkazuje, že už nebude svázaná nesmysly organizace FIFA.

Když tohle EA oznámila, tak prezidenta FIFA Gianni Infantino zdůraznil, že pro fanoušky fotbalu budou důvěryhodné pouze hry nesoucí její oficiální licenci. Pokud to chce ale dělat takhle (jako čtyři hry nahoře), tak nevím, nevím...

Mezitím EA Sports pro FIFA 23 připravila bezplatnou aktualizaci s mistrovstvím světa v Kataru. Vychází dnes. Více jsme napsali zde.