O studiu Valve se v posledních letech dalo říct mnoho věcí. Třeba že si moc nepotrpí na jakákoliv výročí a že povětšinou předstírá, že Half-Life neexistuje. Ano, dostali jsme parádní VR střílečku Half-Life: Alyx a spolu s ní příslib, že se ve studiu chtějí ke slavné sérii s Gordonem Freemanem v hlavní roli zase vrátit, ale nějak jsme si nevšimli, že by se to někdo snažil skutečně dodržet. Až doteď.

Ne, pořád tu nemáme oznámení Half-Life 3. Ale i tak to Valve prostě nepoznáváme. První Half-Life totiž slaví 25. narozeniny a nejen, že si vývojáři na výročí vzpomněli, ale navíc v souvislosti s ním nabídli překvapivě obsáhlou aktualizaci. 25th Anniversary Update, jak se aktualizace oficiálně jmenuje, přidává do hlavního menu třeba možnost spustit Half-Life: Uplink, něco mezi samostatnou singleplayerovou mini-kampaní a demoverzí, která byla původně k dostání jen na CD určeném pro tištěné magazíny a výrobce hardwaru.

Obzvlášť velké péče se dočkal multiplayer. Vývojáři z Valve vytvořili 4 zbrusu nové mapy nazvané Contamination, Pool Party, Disposal a Rocket Frenzy. Z CD s názvem Half-Life: Further Data, které bylo kdysi pro změnu k mání v kamenných obchodech s videohrami, se pak vrací mapy Double Cross, Rust Mill a Xen DM, stejně jako multiplayerové skiny kostlivce a bizarní figury jménem Too Much Coffee Man. Z disku Further Data pocházejí rovněž nově přidané spreje.

Na své by si měli přijít i příznivci ztraceného, vyškrtnutého či přepsaného obsahu. 25th Anniversary Update totiž přináší i původní vzhled hlavního menu, originální intro s logem Valve a postavy Ivana the Space Bakera a vykuleného Proto-Barneyho, které lze použít jako skiny v multiplayeru. Původně přitom tyto postavy pocházejí z raných alfaverzí hry.

Aby toho nebylo málo, aktualizace přidává plnohodnotnou podporu Steam Decku, řádnou podporu gamepadů a systému Steam Networking či nové grafické funkce, díky nimž může Half-Life i na moderních monitorech vypadat jako v roce 1998. Patří mezi ně možnost vypnout vyhlazování textur v rámci GL rendereru, opravy osvětlení včetně dlouho ztracené podpory GL Overbright, softwarové renderování na Linuxu, širokoúhlé zorné pole (field of view) nebo funkce škálování uživatelského rozhraní ve vyšším rozlišení obrazu.

A pokud jste si z nějakého důvodu během těch 25 let Half-Life nikdy nekoupili, jednak zpytujte svědomí a zamyslete se nad tím, za co utrácíte své peníze. Jednak raději ihned upalujte na Steam. Half-Life je totiž až do 20. 11. 19:00 k dispozici zcela zdarma. Pokud si hru přidáte do své knihovny, jako obvykle vám tam už zůstane napořád. To aby si opravdu každý mohl zkusit novou aktualizaci a připomenout si jednu z nejlepších a nejvlivnějších stříleček všech dob.

Závěrem tu máme ještě něco pro fanoušky a veterány. Pokud vám 25th Anniversary Update nepřipadá jako dostatečná oslava 25. narozenin prvního Half-Life, můžete si pustit ještě nový oficiální dokument, v němž původní tvůrci z Valve na prostoru jedné hodiny vzpomínají na Half-Life jako na první hru studia.

Za dokumentem stojí skupina Secret Tape, kterou vede Danny O’Dwyer, hlava úspěšného YouTube kanálu Noclip, jenž nám v posledních letech nabídl řadu kvalitních dokumentárních filmů a zákulisních pohledů z herního světa. I snímek zaměřený na prvotinu Valve proto stojí za zhlédnutí.