Capcom při zahájení Toky Game Show 2019 v plné parádě představil Project Resistance. Jde o asymetrickou online akci ve světě oblíbené série Resident Evil, která je nám stále prezentována pouze pod pracovním názvem. Čtyři hráči se vžijí do role přeživších a musejí uniknout z bludiště chodeb. Pátý hráč se stane pánem hry (tzv. Mastermind) a má za úkol jim v útěku zabránit. Vývojáři si od titulu slibují, že si hráči vytvoří vlastní, unikátní hororový survival zážitek.

Čtyři přeživší musejí spolupracovat, aby unikli ze zákeřného experimentu a překonali plán nevyzpytatelného pána hry. Pán hry sleduje vše prostřednictvím sítě bezpečnostních kamer a vždy je o krok napřed, aby zabránil útěku přeživších. Pán hry má k dispozici strategický balíček karet. Prostřednictvím balíčku vytváří přeživším nebezpečné překážky. Tisková zpráva zmiňuje podivné tvory, pasti, manipulaci s prostředím, zhasínání světel nebo blokování/zamykání dveří. Mastermind se dokonce může stát zombíkem i mocným Tyrantem, kterého dobře známé z remaku Resident Evil 2. Ano, Mr. X se vrací na scénu a jsem si jist, že spousta hráčů touží si za něj zahrát – bude to vůbec poprvé v historii série Resident Evil.

Z dostupných ukázek je jasné, že skupina mladých lidí to nebude mít vůbec jednoduché. Musejí plnit řadu nelehkých úkolů ve stylu hádanek, aby unikli z bludiště chodeb dřív, než jim vyprší času – nutné je posouvat se z jedné úrovně do druhé až k východu. Naštěstí má každý unikátní dovednosti, které je nutné efektivně využívat. Spolupráce a koordinace bude životně důležitá pro úspěch.

Pojďme si představit jednotlivé hrdinky. Tyrone je typický tank, jenž odolá většímu poškození. Valerie dokáže uzdravit sebe a všechny přeživší okolo. Samuel je specialistou na kontaktní boj a má rovněž vysoké zdraví. A January dokáže vypnout kamery a omezit tak schopnost pána hry. Při hraní nesmíte zapomínat na jednu věc. Pokud zemřete, budete oživeni, ale odečte se vám čas potřebný k útěku z bludiště.

Všichni přeživší se náhle ztratili. Samuel Jordan byl slibný boxer. V jednom zápase ale utrpěl zranění, které ukončilo jeho brzkou kariéru. Rozhodl se zúčastnit nového lékařského výzkumu s nadějí, že ho uzdraví a on se dostane zpět do ringu. Od té doby o něm nikdo neslyšel… Hackeka January Van Sant vyšetřovala nezákonné praktiky mezi Umbrellou a policejním udělením Raccoon City, ale náhle zmizela. Valerie Harmon je stážistkou a úspěšně vstoupila do výzkumného týmu firmy Umbrella. Pak ale její spolubydlící začala trpět poruchou paměti. Valerie začala pátrat po příčinách a byla unesena. Tyrone Henry pracoval u hasičského sboru Raccoon City a byl součástí týmu, jenž bojoval s ohněm továrny Umbrella. Od té doby o něm nikdo neslyšel.

Vše se odehrává v Raccoon City, v domově korporace Umbrella a jejího biomedicínského výzkumu. Hra běží na známém RE Enginu a do vývoje je zapojeno studio NeoBards Entertainment. Titul dorazí na PlayStation 4, Xbox One a PC. Datum vydání ale v současné době neznáme. Od 4. do 7. října je v plánu uzavřená beta pro konzole. Přihlásit se můžete na oficiálních stránkách.

Asymetrický Resident Evil nezní špatně. Pokud máte partu kamarádů, tak to může být velká zábava. Bez sehrané party si ale hru nemusíte tolik užít. Já osobně jsem na Project Resistance zvědav. Co vy?

Pokud vám nestačí gameplay trailer nahoře, tak tady různé ukázky: