Microsoft se konečně jednou a provždy vyjádřil k tomu, zda je v plánu vyvíjet sequel pro Minecraft. Bohužel se k celé věci nikdo nestavil příliš kladně na základě rozhovoru serveru BuinessInsider s jedním z vývojářů. „Opravdu si myslím, že pokračování pro Minecraft nemá smysl vzhledem k jeho současné komunitě,“ řekla vedoucí projektu Minecraft v Microsoftu, Helen Chiang, a dodala: „Vždy je to ve finále něco, co rozdělí komunitu.“

Hru momentálně aktivně hraje přes 91 milionů hráčů měsíčně a po celém světě se prodalo kolem 150 milionů kopií. To ji činí druhou nejprodávanější hrou vůbec hned po hře Tetris. Proč tedy nechtějí s tímto masivním úspěchem pokročit dále? Mají k tomuto rozhodnutí logické důvody. O čem by hra samotná vůbec byla? Samozřejmě, můžete do pozadí singleplayer části hry zasadit nový příběh, ne o poražení draka. Nicméně moc by se toho ve  skutečnosti změnit nedalo, pokud by Microsoft chtěl doopravdy zachovat pointu Minecraftu jako takového.

Snad nejpádnějším důvodem, proč Minecraft 2 nejspíš nikdy nevznikne, ale podal člen Mojang vývojářského týmu Jens Bergentsen, který opravdu uhodil hřebík na hlavičku: „Nemyslím si, že Minecraft 2 je vůbec potřeba. Byli byste schopni Minecraft 2 vytvořit i v základní hře.“ Což s tolika přídavky do hry musíme uznat, že je silný argument. Mimoto na skladě je toho stále dost a dost: nové verze, módy nebo například tématické hry na styl Minecraft: Story Mode anebo nadcházející hra Dungeons (2019).