Vědci z Masarykovy univerzy pod vedením docenta Lukase Blinky odstartovali výzkumný projekt Czech Games, ve kterém se pokusí zodpovědět, co motivuje hráče k nadměrnému hraní her.

Výsledky výzkumu mají vnést trochu světla do toho, proč lidé hrají online hry, co u hraní zažívají a jaká pozitiva a negativa takové hraní do jejich životů přináší. Krom toho najdou praktické využití i při diagnostice a léčbě závislostí a jako bonus opráší videohry od nánosů stigmatizace.

Vědci z Masarykovy univerzy se oblasti videoherního výzkumu věnují dlouhodobě. Za léta své praxe zjistili například to, že stejná doba strávená hraním her může v různých kontextech znamenat neškodnou vášeň i signalizovat závislost. Psychická porucha je přitom mnohem méně častá, než by se z prohlášení médií a některých overprotective rodičů mohlo zdát. I přes to, že se závislost na videohrách příští rok objeví v lékařských příručkách, není dosud jasné, dle jakých znaků ji lze bezpečně diagnostikovat.

Pokud hrajete online a multiplayerové hry, můžete pomoci vědě a zapojit se do výzkumu. Badatelé z moravské metropole hledají dospělé hráče, kteří se v průběhu následujících tří let (2021-2023) zúčastní několika dotazníkových šetření a hloubkových rozhovorů.