Kickstarter nám dal spousty zajímavých her, které v pohodě dokáží konkurovat vysokorozpočtovým AAA titulům. Mezi ně patří například metroidvania Hollow Knight, tahové RPG Darkest Dungeon či klasické RPG Pillars of Eternity. Do této síně slávy by se určitě rád zařadil i další projekt nesoucí název Bleak Faith: Forsaken.

Přečtěte si také: Soulsovka Mortal Shell se dočká vylepšené edice pro next-gen konzole

Bleak Faith: Forsaken je hororové souls-like RPG s otevřeným světem od Mišo Vukčeviće. Ten svou hru světu představil poprvé v roce 2019, kdy se titul objevil na crowdfundingové stránce Kickstarter. Zde hra potřebovala vybrat 30 tisíc dolarů, což se jí jen tak tak povedlo. Od té doby Vukčević se svým týmem na Bleak Faith: Forsaken pilně pracuje a dnes se konečně můžeme podívat na první trailer.

Inspirace slavnou trilogií Dark Souls od japonského studia FromSoftware je zde vidět hned na první pohled. Ocitáme se totiž v melancholickém světě, který je plný prapodivných monster, jako jsou obří létající červi, stromové potvory či klasičtí nemrtví. Samotný vizuál je velmi ponurý a temný, což pomáhá navodit tu správnou souls-like atmosféru.

Nejedná se ale o žádnou kopii Dark Souls, jak by se podle popisu mohlo na první pohled zdát. Hra totiž přináší vlastní mechaniky a změny, které byste v trilogii od FromSoftwaru nenašli. Hned takovou první odlišující věcí je to, že se nenacházíme ve fantasy světě. Jedná se spíše o takový post-apokalyptický. V některých lokacích si totiž můžeme všimnout rozbořených moderních budov. Navíc je ve hře k dispozici kladkový luk, který jasně naznačuje modernější zasazení.

Bleak Faith: Forsaken také přichází se zajímavou mechanikou simulovaného ekosystému. Ten způsobuje to, že herní frakce a zbylá monstra zápasí mezi sebou i bez přítomnosti hráče. Hra se tak bude neustále měnit, díky čemuž by měl být každý průchod odlišný.

Přečtěte si také: Lies of P má připomínat Dark Souls s temným příběhem Pinocchia

Jelikož se jedná o souls-like RPG, velkou roli samozřejmě hraje soubojový systém. Trailer nám ukázal čtveřici zbraní, mezi nimiž byl meč se štítem, taková kosa bez čepele, kladivo a již zmiňovaný kladkový luk. Navíc pokud si rádi hrajete s magií, tak i na tu se zde dostalo. Souboje jako takové se zdají velmi plynulé. Za zmínku určitě také stojí to, že je nebudete absolvovat pouze s pevnou půdou pod nohama. V traileru si totiž můžeme všimnout, že na jakéhosi létajícího červa si budete muset nejdříve vylézt.

Na první pohled Bleak Faith: Forsaken vypadá jako opravdu zajímavý projekt. Ze hry jsme toho zatím ale moc neviděli, takže nemá cenu dělat unáhlené závěry. Titul navíc ještě nějakou dobu nevyjde. Ovšem brzy by se měl objevil na Steamu, kde se snad dozvíme více informací.