Dnes proběhl třetí ročník Czech & Slovak Direct Showcase. U příležitosti oslav českých a slovenských her jsme vám přinesli více než 25 oznámení a světové premiéry od tuzemských vývojářů.

Nahoře se můžete podívat na celý záznam v angličtině. Dole rychlý textový přehled.

Jako první se připomenula rychlá retro futuristická plošinovka Bzzzt, která dnes vyšla na Steamu. Pokud i po zhlédnutí launch traileru a komentovaných gameplay záběrů nadále váháte, tak na Steamu je dostupná demoverze.

Hra Bzzzt je silně ovlivněna arkádovými hrami z osmdesátek. Stanete se malým robůtkem ZX8000 a otestujete své herní dovednosti ve světě plném rozmanitých pastí a zákeřných robotů. Mimochodem, dnes jsme vám přinesli recenzi.

Velmi odlišným zážitkem je The Gray Man. Jde o surrealistickou point & click adventuru z pohledu první osoby. Vypráví příběh o sériovém vrahovi, který vás, jako jeho svědomí, konfrontuje s interpretacemi vnitřního boje se sebou samým. Hra koncem září vyšla na Steamu, kde najdete rovněž demo.

Následuje chystaná tahová strategie Silence of the Siren, která kombinuje průzkum a střety na bitevním poli. O kontrolu nad vzdálenou hvězdnou soustavou bojuje několik různých vesmírných civilizací. Prozkoumejte, co zbylo na planetách, a zajistěte si suroviny k vybudování měst. Postavte mocné armády a porazte své protivníky.

Velkým odhalením letošního ročníku je Warped Times. Jde o logickou 2D plošinovku zasazenou do dystopického světa, kde budete objevovat tajemství magického kamene, který poskytuje život a smrt celým civilizacím. Zažijete boj mezi dobrem a zlem ve dvou paralelních světech, v nichž se prolíná samotný čas a prostor. A nakonec možná zachráníte nejednu civilizaci.

Na své cestě navštívíte mnoho různých prostředí s jedinečnými pestrobarevnými úrovněmi, ale budete čelit i jejich temným variantám z jiné časové linie, kde budete hledat ztracené úlomky magického kamene. Vaše dobrodružství budou doprovázet různé logické minihry, úrovně s bossy a skryté výzvy.

Pokud máte rádi netradiční hry, tak byste si rozhodně neměli nechat ujít vyšívanou příběhovou plošinovku Scarlet Deer Inn s emotivním příběhem, zajímavými postavami, temným podzemím plným potvor a světem inspirovaným folklórem. Jediné, co vás tady chrání před jistou smrtí, je louč. Všechny snímky postav jsou skutečně vyšívané a hudbu autoři tvoří sami pomocí tradičních nástrojů.

Scarlet Deer Inn chystá znojemské studio Attu Games, které vytvořilo plošinovku Feudal Alloy. Hra byla dříve potvrzena pro PC, Nintendo Switch a Xbox Series X/S.

Připomenuly se polštářové bitvy. Noví Bulánci už jsou nějakou dobu v základní verzi dostupní zdarma na Steamu. V budoucnu dorazí na Nintendo Switch, PlayStation a Xbox, stejně tak v mobilní verzi na Android a iOS.

Také tady máme craftovací survival Polylithic, jenž byl nedávno spuštěn v předběžném přístupu na Steamu. Jak jste mohli vidět v traileru a komentovaných záběrech z hraní, tak má low poly grafiku.

A pokud jste ještě nehráli demo, tak na Steamu si vyhledejte HeistGeist a zahrajte si tohle příběhové RPG odehrávající se v kyberpunkové verzi střední Evropy, kde se vžijete do Alexandry, chytré zlodějky na útěku. Musíte dát dohromady tým specialistů a ukázat své dovednosti při loupežích a karetních bitvách.

Dostáváme se ke dvěma zajímavým strategiím. Jako první je tady blížící se real-time strategie Last Train Home o drsné cestě československých legionářů zamrzlou Sibiří. Hra se pochlubí českým dabingem a v rámci dnešní show jste mohli vidět nový trailer a zdravici od vývojářů. Vychází už 28. 11. 2023 na PC s českým dabingem. A jak už je dnes zvykem, na Steamu je demo!

Druhou je taktická tahová strategie Forgotten but Unbroken, kterou ve stylu XCOMu kutí slovenské studio Centurion Developments. To bohužel nezískalo potřebné peníze v crowdfundingu, ale naštěstí to nevzdalo a ve vývoji pokračuje. Co rozhodně zaujme, tak je českým dabing, včetně Petra Rychlého.

Dočkali jste se, Matcho od FiolaSoftu žije, dokládá komentář od Fioly a nové ukázky z hraní. Tato první match-3 FPS míří na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Důležité bude využívat prostředí, rychle se pohybovat a ještě rychleji uvažovat a plánovat své další kroky, aby hlavní hrdina Max uspěl v boji a zachránil generála ze spáru nepřátel.

Dále došlo na připomenutí her Dreadhunter, Silica a The Last Oricru v edici Final Cut, která vylepšuje tohle akční RPG, které mísí prvky sci-fi a středověku. Je tady také trailer a zdravice vývojářů novinky Gray Zone Warfare. Tvůrci mobilních hitů Shadowgun, Dead Trigger nebo Unkilled vytvářejí počítačovou taktickou střílečku na Unreal Enginu 5 a zaměřují se na multiplayer.

Hráči 4X tahové strategie Imperiums: Greek Wars se mohou těšit na třetí dodatek. Po zarazení Alexandrova válečného tažení a Říma vs. Kartága přichází Rise of Caesar. V novém DLC máte možnost v roli Caesara velet římským legiím na severu a získat tak pro Řím další provincie a pro sebe tolik žádanou politickou moc. Dobytí Galie a případné vkročení na tajemné Britské ostrovy je prvořadým cílem celé kampaně. Vyjít má v lednu 2024.

Ze show jste se mohli dozvědět, že došlo k aktualizaci demoverze Gods Against Machines na Steamu. Plná verze božské strategie vyjde 23. 2. 2024. Je tady rovněž připomenutí rychlé first-person střílečky Calcium Contract, stavba továrny v Revive & Prosper, vesmírná akce Galaxy Highways, The Happies: Amber Falcon a nový trailer na bezplatný ARTIFICIAL - The Prequel.

Fanoušky Commandos může zaujmout taktická real-time strategie Shadow Seven s trpaslíky, příznivce virtuální reality zase Next Move VR a na závěr jsou tady gameplay záběry z Movies Tycoon, kde se pokusíte natočit vlastní velkolepé filmy. Nejprve ale začnete se skromným studiem, do něhož musíte najmout talenty a postarat se o celý provoz. Jednoho dne však můžete natočit například přistání na Měsíci. Hra bude na Steamu dostupná v Q1 2024.